Programa 119 – 20/07/2012
(Edició 1908)

Programa 119 – 20/07/2012
(Edició 1908)

 

Jaume Ayats

ELS PREMIS NACIONALS DE CULTURA
AL “FES TA FESTA”

Amb el nostre Amadeu Carbó instal·lat vés a saber on, comentarem aquests Premis Nacionals de Cultura 2012 que s’han donat a conèixer aquests darrers dies, amb l’etnomusicòleg Jaume Ayats com a flamant premi de Cultura Popular i Tradicional, amb l’entitat Òmnium Cultural que ha estat premiada en el camp de la Projecció social de la llengua catalana; i al Museu Etnogràfic de Ripoll que ho ha estat en l’apartat Patrimoni Cultural.

Al senyor Carbó el tindrem, si més no, enllaunat, ja que en el programa d’avui reposarem un EXPEDIENT C que en el seu moment titulà “Donar carabasses”, més o menys el que ell ens ha fet avui a tots plegats. I no serà aquesta la única secció del programa: en Carles Esteve ens portarà la seva puntual i acurada CRÒNICA CASTELLERA, que aquesta setmana ha titulat “Torredembarra i Altafulla de nou”; l’Antoni Serés ens farà conèixer una altra faceta amagada en els FONS AMADES, secció que aquesta setmana ens parlarà, concretament, d’una gran passió del preuat folklorista: “L’esperantisme i Joan Amades”: i a més, en l’apartat EDICIONS, el nostre director, en Jesús Ventura, ens parlarà d’un CD històric editat ja fa uns anys, a principis del present segle XXI: “NYDIA, LA NOVA MÚSICA PER A COBLA”, del qual n’escoltarem un tast: el tercer temps de la “Suite terra baixa”, del pianista i compositor Albert Guinovart.

I en l’apartat musical també tindrem més temes i molt variats: la sardana “Sant Jaume”, del mestre Josep Marimon; un tema a ritme de rumba d’en Xavi Múrcia, el titulat “L’estel de Sarajevo”, amb el grup TRALLA; i el fragment final de la “Rhapsody in blue”, de George Gerswin, en l’arranjament que en Bernat Castillejo va fer per a cobla i que enregistraren l’any 1997 la cobla Mediterrània amb l’abans esmentat pianista Albert Guinovart. Precisament d’aquest enregistrament hem trobat un YouTube històric: el video promocional d’aquest enregistrament produït per PICAP, segurament el pioner dels videos promocionals d’enregistraments de cobla. És el nostre video de la setmana.

I una AGENDA i unes NOTÍCIES ESCOLLIDES en les que us parlarem de la “Trobada de Gegants de Sant Jaume” a Bacelona; del concert “D’aquí estant veig una estrella” a Riudaura; de la Cloenda del SOLC 2012 i del projecte audiovisual que estan endegant; de l’Aula de Salt; de Fires; de bruixes…

En fi. Que no us ho podeu perdre. Feu clic al play!!!