Programa 160 – 03/05/2013
(Edició 1949)

Programa 160 – 03/05/2013
(Edició 1949)

EL PRIMER “FES TA FESTA” DEL MES DE MAIG

Un FES TA FESTA en el que, com sempre, us parlarem de molts temes, tots ells al voltant de la cultura popular tradicional. Com per exemple el que protagonitza LA COLUMNA d’aquesta setmana, en la que el nostre director, en Jesús Ventura, ens parlarà del “Projecte Folk-Mus“, un idea que ha endegat l’Ajuntament de la ciutat de Roma i del que se’n podran veure els resultats a la Fira Mediterrània de Manresa d’enguany; una col·laboració artística entre músics de diversos països com ara Grècia, Estònia, Portugal, Itàlia i Catalunya.

A l’AGENDA us parlem del matinal del C.A.T. del proper diumenge dia 12 de maig, titulat “Entre la flaire de l’espígol i el romaní” que estarà dedicat a la poetessa Joana Raspall, en el centenari del seu naixement; de dos actes programats pel dissabte 11, com el curs de Balls cantats que ha programat l’Esbart Català de Dansaires dins del seu cicle de “La cafetera”, o de la IV Cercavila de Gegants d’Escola a Sant Cugat del Vallès, aplaçat a aquest dia per culpa de la pluja; i també us parlarem de la imminent celebració, també entre els dies 10 i 12 de maig, de la Ciutat Gegantera 2013, que enguany se celebrarà a Calella, a la comarca del Maresme.

I pel que fa a les notícies escollides, a banda de fer esment de l’aparició de publicacions periòdiques com la Revista internàutica TORNAVEU, de l’Ens de Comunicació Associativa, o del Punt Informatiu de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, comentem abastament la “Crida pel Tricentenari” que des de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat han fet arribar a totes les Entitats del país convidant-les a participar activament en aquesta efemèride nacional.

A les seccions, com sempre, una mica de tot:

  • La CRÒNICA CASTELLERA, amb en Carles Esteve que, entre d’altres notícies, destaca les “Estrenes de Sabadell i Salt sota cobert”, en una de les úniques actuacions que la pluja va permetre celebrar el passat cap de setmana.
  • Un nou espai del ROURENFOLK, d’en Jordi Roura, que recorda la seva infantesa gracienca amb un ex-company d’escola, el cantant Manel Joseph, i que ens convida a escoltar un tema titulat “Verdi 11”, inclòs en el seu darrer treball discogràfic.
  • A les HISTÒRIES DE GEGANTS, la Berta Miró i en Nico Alonso ens explicaran qui són i com són els “Gegants de Tivissa”.
  • I el nostre benvolgut Toni Serés ens regalarà un altre episodi del FONS AMADES, en el que coneixerem “Els articles de l’Amades a l’Ateneu Enciclopèdic Popular”, una altra de les moltíssimes tasques realitzades pel nostre folklorista per excel·lència.

I a la música, a més del ROURENFOLK, dues sardanes amb la influència de la cultura romana com a protagonista: “Barcino, ciutat romana”, d’Eduard Martí i Teixidor, i “Cala romana”, de Tomàs Gil i Membrado. I una altra sardana per donar la benvinguda al nou mes: “Cants de maig”, de Vicenç Bou.

I si ningú és capaç de impedir-ho, la setmana que ve hi tornarem.