Programa 184 – 18/10/2103
(Edició 1973)

Programa 184 – 18/10/2103
(Edició 1973)

UN FES TA FESTA INCANSABLE

I és que a nosaltres, això de fer ràdio no ens cansarà mai. Al contrari: ens motiva. Ens agrada poder compartir amb vosaltres els nostres comentaris, les nostres seccions, la nostra música…

Com tanta i tanta gent que s’entrega a una activitat i en fa una manera de viure. Precisament, el FES TA FESTA d’avui el volem dedicar a un treballador incansable: el Sr. Ildefonso Mármol, del Barri de Sardanyola, de Mataró. Només que visiteu el seu blog, us adonareu de la gran feina que aquest home està fent per preservar la història i la identitat del seu estimat barri. Una feina modesta i discreta però d’allò més efectiva. Ja ho deia algú que no recordo: “la millor manera d’assegurar el futur és endreçar el passat”. Gràcies Ildefonso i no t’aturis.

Nosaltres tampoc ens aturem i al FES TA FESTA d’aquesta setmana hi trobareu de tot. Com sempre. En primer lloc LA COLUMNA del nostre director, en Jesús Ventura, que aquesta vegada ha titulat “Sense cartró-pedra”, i en la que busca metafòricament la presència de la cultura popular i tradicional a la “mani” unionista del passat 12-O. No sabem si se’n surt massa. Ja ho direu vosaltres.

També tindrem l’habitual CRÒNICA CASTELLERA, amb en Carles Esteve, que parlarà de les actuacions del passat cap de setmana. Segons ell mateix titula, un “Cap de setmana de grans registres i actuacions històriques

A les altres seccions, retorns i novetats:

  • Una nova entrega del ROURENFOLK, l’espai especialitzat en música tradicional que presenta en Jordi Roura i que aquesta vegada ens duu a un cantant polifacètic i interessantíssim: en Carles Dènia. En aquesta ocasió el podrem sentir amb un exemple de cant d’estil valencià i, concretament, amb el tema titulat “Era un jonc emocionat”.
  • També tindrem un altre capítol de les HISTÒRIES DE GEGANTS, que preparen la Berta Miró i en Nico Alonso. Aquesta vegada ens conviden a desplaçar-nos fins a la Cerdanya per conèixer la història dels “Gegants de Queixans”.
  • I torna esporàdicament (ja que fins al gener no els tindrem de nou fixe a la programació) l’EXPEDIENT C del nostre benvolgut Amadeu Carbó, aquesta vegada per parlar-nos de “Saurins”, aquestes persones que tenen el do de trobar pous d’aigua amb una vara i el seu poder. L’ha titulat “A la recerca de l’aigua“. Precisament aquest cap de setmana, al Matarranya, se celebra la II Trobada de Saurins als territoris de parla catalana, unes jornades dedicades a la presència dels saurins en la cultura popular.

A l’AGENDA, una munió d’actes pel present i, sobretot, pel proper cap de setmana, entre els que destaquem la X Ballada de Gegants Històrics dins la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona; o la Cloenda del Ballabisaura a Sant Quirze de Besora, ambdós programats pel dissabte dia 26, entre d’altres. I a les NOTÍCIES ESCOLLIDES us parlem de novetats editorials com, per exemple, el llibre Les barraques de pescadors a la Costa Brava, coordinar per Josep Torró i editat per la Fundació Ernest Morató; i també us parlem de la Fira de Santa Úrsula, a Valls, que tindrà lloc entre el 25 i 27 d’octubre, amb un munt d’actes a l’entorn del món casteller: el III Forum Casteller, el Simposi, la FiraCastells, la Diada de Santa Úrsula, projeccions, espectacles, etc. No us ho podeu perdre.

I a la part musical, temes dedicats als gegants i als geganters: les sardanes “La dansa dels gegants”, de Montserrat Pujolar, i “Els gegants de Castellterçol”, de Joaquim Serra. I “La cançó dels geganters”, del Ramon Manén, amb el grup Bytaina.

Els Gegants. Els grans personatges de cartró-pedra. Aquests grans absents de la manifestació espanyolista del passat 12 d’octubre. Almenys podran dir que l’han feta “sin trampa ni cartón”. Bé, sense cartró potser si, però sense trampa…