Programa 196 – 10/01/2014
(Edició 1985)

Programa 196 – 10/01/2014
(Edició 1985)

NOVES VELLES SECCIONS
AL NOU ANY DEL FES TA FESTA

Aquest 2014 serà un any de celebracions, de retrobaments, un any que promet ser molt especial en molts aspectes de la nostra vida. I que, particularment, ha de ser molt i molt especial pel FES TA FESTA, ja que s’apropen tota una sèrie d’aniversaris i efemèrides que ens endollen més il·lusió encara que la que gastem habitualment. Feu atenció a LA COLUMNA del nostre director Jesús Ventura i entendreu perfectament de què us parlem. Avui l’ha titulada, precisament, “Amb més il·lusió que mai”.

I tal i com torna LA COLUMNA, tornen també altres seccions:

  • Recuperem les DITES I REFRANYS del nostre paremiòleg preferit, en Víctor Pàmies, que començarà aquesta nova fornada amb el que anomenarem el “Top 10” dels refranys catalans. Després d’una important enquesta realitzada des del seu blog, en Víctor ens presenta els deu refranys més votats pels seus seguidors. I en l desena posició hi trobem aquell que diu: “A l’estiu tota cuca viu”.
  • També torna el FONS AMADES, la secció que escriu i explica l’Antoni Serés i que fem amb col·laboració amb l’Associació Cultural Joan Amades i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Per la seva tornada, en Toni ha escollit parlar-nos de “Les calaixeres del Fons Arxiu Joan Amades”.
  • I també retrobem, tot i que ja fa un parell de setmanes que fem boca, l’EXPEDIENT C, del nostre benvolgut Amadeu Carbó, una secció que sempre ens dorprèn. I avui molt especialment. No us perdeu aquest nou capítol titulat “La festa en temps de revolta”, una reflexió a partir d’un document sonor de l’any 1931 que trobareu al YOUTUBE. Molt interessant, de veritat.
  • Finalment, escoltareu també un altre CLÀSSICS DE COBLA. En aquesta ocasió us proposem escoltar una sardana molt relacionada amb la festa, ja que és peça obligada a la Festa Major de Sitges. Antoni Català i Vidal va escriure l’any 1920 la sardana “La processó de Sant Bartomeu” i avui l’escoltarem en la versió de la Cobla de Cambra de Catalunya dirigida per Xavier Pagès l’any 2003.

I a més de les seccions, molta i bona música sempre amb la festa com a protagonista: les sardanes “La festa dels nois alegres”, de Conrad Saló; i “Tots a la festa”, de Lluís Pujals. I la “Rumbeta de Festa Major”, del Xavier Bayer, amb el grup ELS COSINS DEL SAC, una altra glosa d’una de les festes importants de casa nostra: la Festa Major de Vilafranca del Penedès.

I, per si no en teniu prou, l’Amadeu i en Jesús no paren de dir bajanades. Aquesta “secció” si que fa temps que dura i no hi ha manera de fer-la descansar…