Programa 199 – 31/01/2014
(Edició 1988)

Programa 199 – 31/01/2014
(Edició 1988)

COM SEMPRE, SEGUIM DE FESTA!

I és que és un no parar. No en tenim mai prou. Ataquem una nova edició d’aquest programa de cultura popular i tradicional que us acompanya cada setmana des de fa quasi 25 anys. Aquesta setmana, a LA COLUMNA, el nostre director Jesús Ventura ens parla del RECERCAT, un carnet de consum cultural que han ideat des de l’Institut Ramon Muntaner. L’ha titulada “Recercat, més que un carnet” i fa referència a la gran quantitat de coses que es mouen en pro de la cultura popular i tradicional en aquest Institut desconegut per tanta gent.

I us parlarem també del Tradicionàrius, i més concretament, dels dos actes programats pel proper cap de setmana al CAT. D’una banda, el dia 1 de febrer, a les vuit del vespre, un acte titulat Explicar, homenatjar, cantar, dir i gaudir a Bartomeu Rosselló-Pòrcel i a Marià Villangómez, un títol llarg per una iniciativa immensa que diferents artistes han endegat per homenatjar a aquests dos grans poetes de ses illes en el centenari del seu naixement. Un homenatge popular, que han volgut bastir des de la base, amb el format d’un espectacle en què poesia i música es conjuguin i on prenguin veu artistes de diferents generacions, diversos estils i procedents d’arreu dels Països Catalans. I pel diumenge dia 2, al matí, una nova sessió de les MATINALS del CAT, el tradicionàrius destinats als infants de totes les edats, que en aquest cas ens proposa un “Viatge al país de Reciclàndia”, de la ma del polifacètic músic Fèlix de Blas, que us farà sonar els estris més increïbles i us convidarà a participar en el seu concert.

I també us parlarem de la quarta edició del RUBRIFOLKUM, el Tradicionàrius del Baix Llobregat, a Sant Boi del Llobregat, un festival que se centra en dos concerts, els dissabtes 1 i 8 de febrer, amb dos grups musicals catalans, un gallec i un asturià, però que té una munió més de coses programades al voltant. Consulteu el seu web.

A més tindrem les seccions que toquen:

  • DITES I REFRANYS, amb en Víctor Pàmies, que segueix amb el seu Top 10 de refranys i que arriba ja a la setena posició, en que hi trobem aquell tan conegut que diu: “Per Nadal, cada ovella al seu corral”.
  • CLÀSSICS DE COBLA, la secció musical que prepara en Jesús Ventura i que ens convida a escoltar pàgines memorables del repertori coblístic. Avui tindrem la oportunitat de conèixer una mica al mestre Joan Manén i d’escoltar la seva sardana titulada “Manresana”.
  • HISTÒRIES DE GEGANTS, que de la ma d’en Nico Alonso (que en prepara els guions) i de la Berta Miró (que hi posa la veu), ens proposen desplaçar-nos cap a la comarca del Montsià per conèixer la història dels “Gegants d’Ulldecona”.
  • I per acabar, ELS MINUTS DE L’AGUILÀ, l’espai del nostre home a les terres de Ponent que ens parla d’un dels “Equipaments locals” més necessaris i menys valorats.

I a la part musical, escoltarem una borrega de la Val d’Aran titulada “Els caulets”, amb el grup TOCASONS; i el titulat “La cançó que no es cansa”, amb la veu de l’ISIDOR MARÍ. I seguirem amb les nostres auto-felicitacions aprofitades: avui farem servir la sardana que l’Antoni Mas Bou dedicà al 50è. aplec de Caldes de Malavella, la seva vila nadíua, i que es titula (no ho diríeu mai) “Per molts anys”. I van tres.

La setmana que ve, més.