Programa 220 – 27/06/2014
(Edició 2009)

Programa 220 – 27/06/2014
(Edició 2009)

NOVETAT DISCOGRÀFICA AL “FES TA FESTA”

Aquest serà un dels temes centrals en l’estrena de la fórmula estiuenca del FES TA FESTA, el CD que ens presenten la cobla La Flama de Farners, que porta per títol “Països catalans canten” i en el que recullen el treball que van presentar l’estiu passat al Festival Porta Ferrada, de Sant Feliu de Guíxols amb temes tradicionals i d’autor en col·laboració de quatre veus emblemàtiques de la geografia catalana: Miquela Lladó (Illes Balears), Miquel Gil (País Valencià), Pascal Coumont (Catalunya Nord i Occitània) i Ramon Manent (Principat). Dotze temes per a veu i cobla amb arranjaments del director de la cobla, en Jordi Molina.

També els FES TA FESTA estiuencs tenen un tema escollit que ens aporta un altre tema musical i un vídeo o vídeos del Youtube recomanats. En aquest cas parlarem de la recent celebració a Berga de la Festa de La Patum. Escoltarem la particular versió del Ball de l’Àliga de Berga amb el grup RIU i us recomanarem un parell de vídeos que podreu veure lincats al final d’aquest text.

I no faltaran les habituals seccions:

  • La CRÒNICA CASTELLERA amb en Carles Esteve recull la relació dels castells importants assolits el passat cap de setmana i la vigília i la Diada de Sant Joan, fent especial esment del fet que “La Vella fa gamma extra per Sant Joan”.
  • A les DITES I REFRANYS, en Víctor Pàmies ens en comentarà una que ens recorda una circumstància que tots, poc o molt, hem viscut alguna vegada: “Deixa diners als amics si vols tenir enemics”.
  • Amb el guió d’en Nico Alonso i la veu de la Berta Miró coneixerem una altra de les seves HISTÒRIES DE GEGANTS. En aquesta ocasió ens explicaran qui són els “Gegants del Barri Nou, de Cardona”.
  • Tindrem també un altre dels CANTS DE TAVERNA que ens porta en Francesc Sànchez Carcassés. En aquest cas ens convida a visitar Sant Feliu de Guíxols per conèixer l’estil particular d’en Josep Andújar, en “Sé”. Amb la seva veu escoltarem el tema “Tavernes de Sant Feliu”.
  • I acabarem amb el comiat estiuenc de la secció del nostre estimat Sr. Llorenç. A ELS MINUTS DE L’AGUILÀ, el nostre expert a Ponent ens parla de “Cartes Postals”.

A les NOTÍCIES ESCOLLIDES us parlarem de la XXXVI Diada dels Raiers de la Pobla de Segur, que enguany se celebra entre els dies 4 i 6 de juliol; i del Dotzé Cicle de Música de Cobla per escoltar i ballar SARDANES A LA FRESCA que tindrà lloc cada dimecres de juliol a les 10 de vespre, al Parc del Camp de Futbol Vell, de Tiana. En la primera sessió, l’autor convidat és, precisament, el nostre director Jesús Ventura.

I també escoltarem un parell de sardanes: “L’oreig entre els pins”, de Ramon Serrat, amb la cobla La Flama de Farners; i “Homenatge al Rei Jaume”, de Francesc Basil, amb la Cobla de Cambra de Catalunya.

Quim Rutllant i Ester Plana
10 anys del programa MANS
Foto: Catalunya Ràdio

I per acabar, tot i que és el tema amb el que comencem el programa, la nostra felicitació més sincera a en Quim Rutllant, a l’Ester Plana i a tot l’equip del programa MANS, de Catalunya Ràdio, que arriben als seus primers 10 anys de vida i que ho celebraran aquest diumenge a la tarda, al Centre Artesà Tradicionàrius, del barceloní barri de Gràcia. Allà estarem.

===========================================

I aquí estan els Youtube recomanats sobre La Patum.

En primer lloc, un programa de TV3 que amb el nom de BATECS, l’any 2009 recollia un bon reportatge de la Festa.

===========================================

El segon és una retransmissió també de TV3. És el Ball de l’Àliga. Al principi entrevisten al nostre col·laborador Albert Rumbo. Les imatges són excel·lents. L’única pega és que el vídeo salta una mica.

===========================================

I per acabar una “frivolité”. Un reportatge en castellà d’una editora anomenada Spainonline. “La historia de La Patum de Berga“. Es veu que diuen alguna bestiesa però hi ha imatges antigues força curioses. No és que us el recomanem però si hi doneu una llabregadeta…