Programa 233 – 26/09(2014
(Edició 2022)
EN MUSTAFÀ PETIT AL “FES TA FESTA”
El passat dia 21 de setembre es presentà un nou element de la imatgeria folklòrica barcelonina: en Mustafà Petit o en “Mustafet” com li diuen alguns nens i nenes a aquesta reproducció en tamany infantil del tradicional Gegant del Pi. I avui al FES TA FESTA en parlem i en fem crònica amb la Laura Antón, membre de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi.
D’altra banda, a LA COLUMNA, i amb el títol de “Forasters a casa nostra”, el nostre director Jesús Ventura reflexiona sobre el poc que coneixem algunes de les nostres festes populars, especialment les que se celebren a nivell local. A la CRÒNICA CASTELLERA, en Carles Esteve ens farà un exhaustiu resum de les actuacions més importants celebrades el passat cap de setmana i els darrers dies, amb “Les millors diades de La Mercè i Santa Tecla” com a protagonistes. I també tindrem les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, en què avui ens parlarà d’aquella que diu que “Cadascú porta l’aigua al seu molí i deixa sec el del veí”.
També tindrem les seccions de caire periòdic que toquen aquesta setmana:
- Torna el FONS AMADES, que confecciona l’Antoni Serés amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació Cultural Joan Amades. En el cpaítol d’aquesta setmana ens parlarà de “Ventalls”.
- També coneixerem un altre dels SECRETS DE L’ETNOLÒGIC que des del Museu Etnològic de Barcelona ens explicarà en Gustau Molas. En aquesta ocasió sabrem de bò de bò que és una “Soneta de cardiguera”.
- I, a la secció musical, un altres dels CANTS DE TAVERNA que ens proposa en Francesc Sànchez Carcassés. I en aquest cas el títol s’hi escau d’allò més, perquè ha recuperat un enregistrament dels anys 40 del popular vals mariner “Ay Lola, dulce prenda” cantant i enregistrat en directe en una taverna de Calella pels mateixos pescadors. Una petita joia sonora.
I a més, la cançó “El moliner”, una balada tradicional, picaresca i d’embarbussament de la comarca d’Osona, amb el grup BITAYNA. Idues sardanes: Barcelona, la ciutat”, de Josep M. Ruera, amb la Cobla de Cambra de Catalunya; i la popular “Bona festa”, de Josep Vicenç “Xaxu”, en una versió del Grup Terra Endins i la cobla La Bisbal Jove.
I perquè no ens hi cabia res més, que si no…