Programa 262 – 17/04/2015 – Edició 2051

Programa 262 – 17/04/2015 – Edició 2051

LLIBRES I LA FESTA DE SANT JORDI
AL “FES TA FESTA”

La cultura popular genera una gran quantitat de publicacions. Gairebé sempre parlem de les sonores, les discogràfiques. Però a les portes de la Festa de Sant Jordi hem de parlar també, òbviament, de les literàries, dels nombrosos llibres que es publiquen anyalment a l’entorn de la nostra cultura popular i tradicional. I més enllà que el nostre director es faci pesat anunciant el seu recent llibre “La sardana a Barcelona”, parlarem també d’altres llibres molt interessants, com és el cas del que ocuparà l’entrevista d’aquesta setmana que l’Amadeu Carbó fa a la Montserrat Garrich, co-autora, amb Sílvia Ventosa, del llibre “Els vestits populars a Catalunya”.

A la COLUMNA d’aquesta setmana, que porta per títol “Cinisme en estat PPur”, en Jesús Ventura expressa vehementment el seu enuig per aquesta maniobra electoralista del PP per potenciar, segons ells diuen, el fet que la sardana pugui ser considerada per la UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat. Els que el coneixem sabem que aquest assumpte l’emprenya especialment. Els que no el conegueu ho intuireu de seguida quan l’escolteu.

I més seccions, variades com sempre:

  • A les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, aquesta setmana ens explica què vol dir això de “Fer l’orella sorda”.
  • Tindrem també un altre dels SONS DE LA TRADICIÓ d’en Ramon Vilar, que en aquesta ocasió ens parla d’una cançó de bressol amb una lletra ben curiosa; “Sant Jaume, patró d’Espanya”.
  • Un EXPEDIENT C de l’Amadeu Carbó que davant la proximitat de la gran festa catalana dels llibres i les roses ens parla del què i el perquè de “La rosa de Sant Jordi”.
  • I per acabar, un altre dels SECRETS DE L’ETNOLÒGIC que ens explica en Gustau Moles. Si el nom de “Gualdrapa” no us dóna cap pista, és obvi que haureu d’escoltar-lo per saber què és. I encara que ja ho sapigueu, segur que en Gustau us en diu alguna de nova.

I a la part musical, ens posarem romàntics. Escoltarem en absoluta primícia l’enregistrament que està a punt de presentar la cobla Ciutat de Girona de la sardana més popular del mestre Narcís Costa i Horts, “Quan l’amor neix”. L’autor de Sant Jordi Desvalls és el protagonista del segon volum de compositors gironins de la Fonoteca de cobla, que la Ciutat de Girona presentarà el proper 29 de maig, a les 9 de la nit, a l’Auditori de Girona. Acabarem amb la sardana “Rosa d’abril”, del mestre Rafael Ferrer. I escoltarem també l’havanera de Carles Casanovas i Josep Bastons titulada “A cau d’orella” amb el Grup Port-Bo.

Escolteu el FES TA FESTA. A cau d’orella o amb el volum a tot gassssssss. No tenim prescrita cap contraindicació.