Programa 310 – 11/03/2016 – Edició 2099

Programa 310 – 11/03/2016 – Edició 2099

EL CATÀLEG DE GEGANTS CENTENARIS DE CATALUNYA AL “FES TA FESTA”

Gegants_centenaris_Página_001El passat 23 de gener, en el marc de la Mostra Som Cultura Popular, es va presentar el llibre Catàleg de Gegants Centenaris de Catalunya. Aquesta setmana en parlem amb el coordinador d’aquesta publicació, el bibliotecari pierenc Lluís Ardèvol, en el reportatge que ha preparat l’Amadeu Carbó a partir de l’entrevista que li vam fer en el transcurs de l’esmentada Mostra, a la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats, de Barcelona. Si voleu escoltar l’entrevista sencera, la trobareu, juntament amb la resta, en aquest link.

Però, com sempre, el FES TA FESTA us proposa moltes més coses, moltes d’elles en forma de seccions:

  • Torna la secció de l’Octavian Mocanu, amb una nova fórmula en què podreu continuar jugant amb els mots, però centrant-nos en una sola festa i no en l’activitat de tot un mes com havíem fet fins ara. La festa escollida per inaugurar aquesta nova modalitat de PARAULES DE FESTA és la “Festa dels Dolors de Bellpuig“.
  • Segons ens defineix el mateix Ramon Vilar, a la seva secció de SONS DE LA TRADICIÓ d’aquesta setmana podreu escoltar una cançó llarga, lírica i narrativa. Concretament la titulada “En el servici del Rei”.
  • També tindrem les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, que en aquesta ocasió ens parla de llops. La dita en qüestió escollida per a la ocasió enuncia: “El llop muda les dents, però no els pensaments”.
  • Recuperem un EXPEDIENT C de l’Amadeu Carbó que ens parla “De Passions”, ja que arriba la temporada d’aquesta manifestació teatral tan característica de casa nostra.
  • També recordem una edició de les DANSES que prepara la Berta Miró. Concretament la que ens presenta la coreografia de Joan Manel Miquel titulada “Clavellet”, i que interpreten l’Esbart Manresà i el grup S’Albaida.
  • I per acabar el programa, un nou capítol del FONS AMADES, la secció que escriu i narra l’Antoni Serés i que fem en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals i l’Associació Cultural Joan Amades. En aquest ocasió ens parla de “Heràldica i toponímia”.

De fet, però, el programa l’acabarem amb música, concretament amb la sardana del Dia Universal de la Sardana d’enguany, aquella que s’interpretarà a totes les ballades que se celebrin arreu del món el proper dia 19 de juny. L’escollida d’enguany ha estat la titulada “Gentil Adrianna”, del mestre centenari Manel Balasch. I també en l’apartat musical escoltarem la sardana “Bellpuig, ciutat pubilla”, del mestre Conrad Saló; i la cançó del grup POMADA titulada “El llop de mar”, sobre un poema de l’Enric Casassas.

I més cosetes, no us penseu, que una hora dóna per a molt. Però si us ho expliquem tot ara…

Millor que ho escolteu.