Programa 350 – 09/12/2016 – Edició 2139

Programa 350 – 09/12/2016 – Edició 2139

“Pastorets” amb cobla al FES TA FESTA

Aquesta setmana ens fem ressò de l’actuació que la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona farà aquest dissabte, 10 de desembre, a Roma, a la Sala Acadèmia de l’Institut Pontifici de música Sacra on interpretarà la banda sonora d’Els Pastorets de Calaf, amb la col·laboració del cor Cappella Ludovicea de Roma, i sota la direcció de mossèn Valentí Miserachs, l’autor de la música. De l’enregistrament realitzat enguany per la mateixa cobla Sant Jordi n’escoltarem un fragment i podeu veure també un interessant Youtube de la història dels Pastorets de Calaf i del making-off de la gravació.

I recordarem l’estrena el passat mes d’agost d’una sardana amb un títol prou explícit: “100 anys de Pastorets d’en Folch i Torres”, un encàrrec de l’Agrupació Sardanista de Palau-Solità i Plegamans al compositor Gerard Pastor, una altra de les moltes iniciatives del món cultural català per ressaltar l’efemèride del primer centenari d’aquesta arrelada obra nadalenca de l’autor barceloní. Tota la informació del Centenari en aquest link: http://www.centenaripft.cat/.

Però ja sabeu que el FES TA FESTA sempre té molts elements i diversos. La nostra miscel·lània radiofònica inclou aquesta setmana a la CRÒNICA CASTELLERA la primera part del resum de la temporada 2016, un resum que ens ha preparat en Carles Esteve en quatre episodis que anirem escoltant en successius programes fins a cap d’any. Aquest primer episodi ens parla de les “Colles de Gamma Extra (Resum 2016 – I)”.

I tindrem també altres seccions:

  • Les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies que, una vegada més ens assegura una obvietat, quelcom que els refranys fan sovint: “Si poc es guanya filant, menys es guanya mirant”. En Perogrullo no ho hauria dit millor.
  • Un altre article a la secció EL PESSEBRE ÉS UN MÓN, que preparen des del Col·lectiu EL BOU I LA MULA. Aquesta setmana en Jordi Montlló i Bolart ens hi defineix i explica el seu ideal pessebrístic; per això l’ha titulat “El pessebre que més m’agrada”.
  • També podrem escoltar una altra de les CANÇONS PICANTS que ens prepara la Marta Ibàñez. La d’aquesta ocasió ens la canten el Grup ELS TRANQUILS i es titula “Les planxadores”.
  • NAD-0385AI tindrem el darrer capítol de l’any del FONS AMADES que des de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ens prepara l’Antoni Serés, i en el que ens parlarà, com no podia ser d’altra manera en aquestes dates, de “Nadales”.

Farem un petit repàs a alguns dels concerts programats pels propers dies i al calendari d’actes previstos al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona per aquestes dates properes a Nadal, amb la presència dels Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries i el seu espectacle “Lo Misteri de Nadal”, d’en Pep Gimeno Botifarra, dels gallecs del grup Radio Cos, del Jizàs de Netzerit d’en Pau Riba & The Mortimers, de les Tavernes del CAT…

I pel que fa a la música escoltarem la versió iè-iè de “L’emigrant” ja que us parlarem d’un acte molt especial: la commemoració del 50è aniversari de l’històric grup “Mauné i els seus dinàmics”, un acte que se celebrarà el proper dissabte dia 17 a Figueres, a les 7 de la tarda a la Sala La Cate i que dedicarà tot el que recapti a La Marató de TV3. I encara tindrem temps d’escoltar la particular versió d’en Quim Vila de la nadala popular “El rabadà” i a la cobla Ciutat de Girona interpretant la sardana del mestre Francesc Camps titulada “Ressons nadalencs”.

Aquest davantal cada dia ens queda més llarg. Serà que tenim moltes coses per explicar-vos…