Programa 351 – 16/12/2016 – Edició 2140

Programa 351 – 16/12/2016 – Edició 2140

El Premi Joan Amades 2017 per al Museu Etnològic de Barcelona

En unes dates que això de les felicitacions està a l’ordre del dia, volem felicitar especialment un dels nostres més fidels col·laboradors, en aquest cas un Museu, ja que l’Associació Cultural Joan Amades ha concedit el seu més preuat guardó, és a dir, el Premi Joan Amades 2017, al Museu Etnològic de Barcelona, de la qual cosa ens congratulem d’allò més. Com també volem felicitar tots els guanyadors dels Premis Ateneus 2016, 18 entitats d’arreu de Catalunya que van rebre el passat dimecres dia 21 un dels guardons que atorga també anyalment la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Musicalment, el nostre programa d’avui es podria considerar quasi monogràfic, amb una única nadala popular com a protagonista: “A Betlem me’n vull anar”. D’ella, n’escoltarem una munió de versions: des de les més infantils interpretades per les Tres bessones o el Club Súper 3, fins a una versió dixieland de la Gumbo Jazz Band, passant per la de l’Orfeó Lleidatà amb el mestre Pedro Pardo al capdavant, la del grup valencià de rock alternatiu TARDOR o la sardana que inspirada en la nadala en qüestió composà el mestre Josep Prenafeta.

I encara trobareu un altre tema musical en una de les habituals seccions del programa:

  • Perquè avui toquen ELS TEMES D’EN XINO i en Josep Maria Francino ens ha preparat un exemple de mestissatge molt curiós entre una guitarra tucumana i una veu lírica. Els membres del INCA ROSE DUO ens interpretaran una peculiar versió de la cançó popular “El mariner”.
  • També comptarem, a la CRÒNICA CASTELLERA, amb la segona part del “Resum de la Temporada Castellera 2016 (II)” en la qual en Carles Esteve ens explicarà tot el que ha passat durant l’any amb les “Colles de 9”.
  • No poden faltar tampoc les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, que en aquesta ocasió ens parla de fires ja que la dita triada assevera que “Cadascú parla de la fira segons li va en ella”.
  • Tindrem el darrer d’enguany dels articles que conformen la secció EL PESSEBRE ÉS UN MÓN, que prepara el Col·lectiu EL BOU I LA MULA. L’Albert Dresaire, amb la veu de l’Eulàlia Molera, ens parla d’un pessebrista amb una trajectòria més que interessant: ens conviden a conèixer la “Warnia Zarzecka”.
  • I des del brillantment premiat Museu Etnològic de Barcelona, en Gustau Molas ens explicarà un altre dels SECRETS DE L’ETNOLÒGIC que aquesta vegada porta el nom de “La jardinera”.

I us parlarem de concerts i actes que se celebraran aquests propers dies, i de presentacions de llibres amb tast de Ratafia de l’Ermità inclosos i de notícies molt diverses que hem seleccionat per al programa. I com sempre, ho farem explicant anècdotes intranscendents i fent comentaris segurament innecessaris, tot lluint el nostre més que qüestionable bon humor.

Però només fa 26 anys que ho fem. Tampoc és cap sorpresa…