Programa 363 – 10/03/2017 – Edició 2152
Comencen Les Passions al FES TA FESTA
El passat diumenge dia 5 es va celebrar ja a Olesa de Montserrat la més matinera de les representacions de La Passió, una de la manifestacions de teatre popular més importants i arrelades a Catalunya. Aquest cap de setmana començaran també les representacions a Esparreguera i el cap de setmana proper ho faran a Cervera i Ulldecona, completant així aquest quartet de passions històriques a casa nostra.
I al FES TA FESTA començarem el programa parlant-ne, però sense oblidar-nos d’altres passions i espectacles afins com els que tindran lloc al llarg de les properes setmanes a viles com Verges, Vilalba dels Arcs, Mataró, La Cava o Llinars del Vallès, per citar-ne només alguns. Si voleu més informació us recomanem un web: passionarium.org.
A banda, com sabeu, ens apassionen les seccions i en aquest programa, com sempre, en tenim una bona mostra:
- Començant per ELS REMEIS DE L’ERMITÀ, que escriu i prepara Fra Valentí Serra de Manresa, i que aquesta vegada ens parlarà de saurins i de “La tècnica dels frares per tal de descobrir aigua”.
- Tindrem també una altra de les DITES I REFRANYS que ens comenta en Víctor Pàmies i que, curiosament, també fa referència a l’aigua, però a la no massa desitjada: “Quan la formiga treu terra del niu, adoba la gotera i fuig del riu”.
- A la secció musical d’en Josep M. Francino, ELS TEMES D’EN XINO, recordarem una versió memorable i entranyable de la cançó tradicional catalana “Rossinyol”, la que ens va regalar fa una quants anys la veu de Joan Baez.
- I la secció del FONS AMADES, que des de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural prepara l’Antoni Serés, també tindrà una cançó tradicional com a protagonista: “La núvia vella”.
I la part musical del programa es completa amb dos temes més: “La recepta de la crema”, un romanço cantat per en Jaume Arnella dedicat especialment als aimants de la cuina; i la incommensurable sardana “L’ermita vella”, del mestre Joaquim Serra.
Sense oblidar-nos de la quarta semifinal de “La Sardana de l’any” que protagonitzen de nou dos títols d’un mateix autor: en aquest cas en Carles Santiago. I comentarem també altres actes i notícies com la proclamació de Figueres, Capital de la Sardana 2017 que tindrà lloc aquest dissabte dia 11 a la capital de l’Alt Empordà; o la presentació del nou Centre d’Interès “Calonge terra de músics” dedicat a la sardana i a la cobla ubicat a la Biblioteca Pere Caner de Calonge; o a la presentació del nou CD “Un francolí a Ítaca”, el nou treball conjunt dels grup de flabiolaires Els Francolins que capitaneja en Joan Moliné i la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona que tindrà lloc al CAT el proper divendres dia 17 i del qual n’escoltarem un tast: el bolero titulat “Somni d’un francolí al niu”.
I encara tindrem temps de parlar-vos de la presentació per part del nostre col·laborador caputxí Fra Valentí Serra de Manresa de l’històric llibre “Lo jardiner hortolà y florista“, editat per primera vegada l’any 1852 i que viu ara la seva 3a. edició com a vuitè volum de la col·lecció Scripta de Publicacions de l’Abadia de Montserrat; i de la cessió del fons documental de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp.
Per cert i parlant de castells: Quieres participar en una colla castellera? Llámanos al 915.416.090 o inscríbete a través de la web: www.cerclecatala-madrid.net.
Assagen cada divendres… Just després d’haver escoltat el FES TA FESTA pel web. O l’escolten quan acaben l’assaig?