Programa 416 – 02/03/2018 – Edició 2205

Programa 416 – 02/03/2018 – Edició 2205

Besamans anacrònics al FES TA FESTA

Precisament aquest, “Besamans anacrònics“, és el títol de LA COLUMNA del nostre director Jesús Ventura que avui recuperem. Breu però contundent. Hi ha tradicions que més que preservar-les potser caldria simplement hivernar-les, és a dir, conservar-les, saber que han existit però evidenciant que la seva pràctica és poc recomanable en l’actualitat.

El tema ha sorgit en el programa per mor del seu anacronisme i també per la seva ubiqüitat ja que, en el mateix Palau de la Música, han coincidit en pocs dies la xefla inaugural del Mobile World Congress (ja quasi tradicional encara que hi hagi qui el desitjaria fora de Barcelona) i la inauguració de l’Exposició “La construcció del Palau de la Música Catalana i la seva preservació. 110 anys d’història (1908-2018)”. Fins al 15 de maig. No us la perdeu.

Però en aquest primer FES TA FESTA del mes de març del 2018 parlarem de moltes altres coses: com ara de la Presentació Oficial de l’Any Capmany i del CD “Els balls d’Aureli Capmany” que ha editat l’Esbart Català de Dansaires; o de l’exposició CATAZÒNIA al Museu Etnològic de Barcelona; o de la Setena edició de la Caminada Popular i de l’Intercanvi de Llavors a Argençola; o del Concurs de Colles Sardanistes d’Almacelles; i un llarg etc.


També tindrem les habituals seccions:

  • A banda de la ja esmentada COLUMNA, tindrem les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, que avui ens recorda que “El món no es va fer en un dia”.
  • Els SONS DE LA TRADICIÓ d’en Ramon Vilar, en aquesta ocasió amb una espècie de cançó-anunci entranyable, especialment quan escolteu a la informant: segur que us vindran ganes de comprar a la “Camiseria París”.
  • La Berta Miró i en Nico Alonso ens explicaran una altra de les HISTÒRIES DE GEGANTS que coneixen tan bé. En aquesta ocasió viatjarem fins a la comarca del Montsià per conèixer la dels “Gegants d’Amposta”.
  • Amb en Josep Maria Francino, a ELS TEMES D’EN XINO, escoltarem un clàssic dels Beatles, “I’m so tired”, en una adaptació lliure al garrotxí titulada “Estic tant cardat” i cantada, entre d’altres, pel mateix Francino.
  • I, des del Museu Etnològic de Barcelona, en Gustau Molas ens explicarà un altre dels SECRETS DE L’ETNOLÒGIC. En aquest cas ens parlarà dels “Astinidors”.

I a la part musical tindrem un Youtube de la setmana amb en Biel Majoral com a protagonista que des de ses illes crida amb força i convenciment “Jo sóc català”.

I escoltarem la enlluernadora sardana “Camí de llum”, de Ricard Lamote de Grignon. I recordarem el mestre Jaume Pons i Jufré, en el centenari del seu naixement tot escoltant la sardana “Recordant el germà Jaume”. I encara tindrem temps de conèixer i escoltar la segona finalista del Concurs LA SARDANA DE L’ANY 2017, la titulada “Aires de Seva”, de Carles Santiago.

I tot això sense fer cap besamans a ningú. No estem per collonades nosaltres…