Programa 458 – 14/12/2018 – Edició 2247

Programa 458 – 14/12/2018 – Edició 2247

Premis i més pessebres al FES TA FESTA

 

Els Premis Ateneus 2018 que atorga anyalment la Federació d’Ateneus de Catalunya que es van donar a conèixer el passat dimecres a Barcelona i l’entrega dels Premis Capital de la Sardana d’aquest dissabte dia 15 a Montblanc, seran temes troncals del FES TA FESTA d’aquesta setmana.

Un FES TA FESTA amb esperit nadalenc en què també us parlarem de Pessebres i, especialment, de Pessebres Vivents, fent especial esment dels que celebren aniversaris rodons, com el de la Torre del Suro de Barcelona (25 anys), el del Bages a Les Torres de Fals (40), el de Castell d’Aro (60), el de Linyola (20) i el Pessebre Vivent Parlat de Sant Pere de Ribes (30).

I en el capítol de Premis us parlarem també d’un de molt especial: el que ha rebut l’estudi de disseny gràfic Brandway Branding de Vilablareix (Girona) pel logo de Catalunya com a cultura convidada a l’Smithsonian Folklife Festival: concretament el Premi a la millor imatge gràfica del 2018 reconegut pels Premis Clap, uns dels guardons de disseny gràfic i industrial de més prestigi internacional. 

No faltaran les SECCIONS:

  • Començant per la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve que ens  porta ja el “Resum de l’any 2018 – II“, la segona entrega del total de quatre amb les que clourem l’any casteller al FES TA FESTA.
  • Tindrem una altra de les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies que en aquesta ocasió ens comenta aquella que diu: “El ca que vol pa ha de llepar la mà“.
  • També tindrem un altre dels articles que ens faciliten el Col·lectiu EL BOU I LA MULA i que esdevenen en el seu conjunt la secció EL PESSEBRE ÉS UN MÓN. El d’avui és d’allò més actual: “La paritat al pessebre” i l’ha escrit l’Albert Dresaire.
  • La Marta Ibàñez ens convidarà a escoltar una altre de les seves CANÇONS PICANTS. La d’aquesta setmana ens la canten el Grup ELS TRES DE RONDA i ens expliquen la història de “La Miquela“.
  • I en Gustau Molas, des del Museu Etnològic de Barcelona clourà la seva setena temporada de ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC tot parlant-nos de “L’escalfador“. Però compte, que ja sabeu que amb en Gustau, res és el que sembla…

I a la part musical, de tot una mica: d’una banda, i per posar-nos ben nadalencs, escoltarem la sardana “Nadal montserratí”, d’en Xavier Ventosa, la guanyadora del Premi Joventut de la Sardana de l’Any de l’any passat; i coneixerem la dotzena semifinalista del concurs de l’edició actual, la titulada “La Nàiade del llac de Banyoles”, d’en Xavier Cassanyes.

Tindrem un Youtube de la setmana molt especial, recuperant el video d’una interpretació col·lectiva de la nadala “El noi de la mare”, la que van fer diversos artistes amb en Lluís Gavaldà al front, pel treball Cançonetes per la Bressola l’any 2010.

https://www.youtube.com/watch?v=AeFYAkC0WOc

I us parlarem encara de l’exposició “Pessebres excursionistes del Maresme: mig segle de tradició” que podeu veure fins al 7 de febrer al Museu de  Cabrils; o d’un pessebre fet amb clicks de Famòbil que s’han engiponat a La Violeta, de la vila Gràcia…

I encara podrem acabar el programa escoltant un tema del nou treball d’en Marcel Casellas i la seva Cobla dels Sons Essencials que porta per nom”Si són flors, floriran” i que presentaran el proper dia 23 de desembre a Vilafranca del Penedès. El tema en qüestió es titula “D’Europa vinc”

Doncs això. Que puguin venir d’una vegada!