Programa 497 – 13/09/2019 – Edició 2286

Programa 497 – 13/09/2019 – Edició 2286

Badalona celebra el seu
75è Aplec Sardanista

Serà aquest cap de setmana, els dies 14 i 15, amb ballades el dissabte a la nit a la Plaça de la Vila i el diumenge al matí i a la tarda al Parc de Can Solei. I amb una important capvuitada com serà el Concert de Cloenda de la celebració, el que tindrà lloc el proper dissabte dia 21, al Círcol Catòlic, amb la cobla Marinada.

També us parlarem de la VII Trobada de Puntaires de la Mercè, enguany amb un accent solidari i sostenible (consulteu el programa) en què unes 250 puntaires mostraran les seves habilitats amb els boixets. Anoteu: dissabte 21, a les 10,30 h. al Passeig de Sant Joan de Barcelona (per sobre de la Diagonal).

Els dos primers temes musicals del programa seran dues sardanes que estan directament relacionades amb aquests dos actes que us acabem d’esmentar: la titulada “Bètulo” (el nom de la ciutat de Badalona en llatí), del mestre Tomàs Gil Membrado amb la cobla Marinada; i la popular “La puntaire”, dels mestres Bello i Badosa, amb el Grup d’havaneres TERRA ENDINS, de Girona.

Una sardana que, per la seva lletra reivindicativa, s’escau quasi més amb els comentaris de la Diada de l’Onze de Setembre que amb les puntaires mateixes. I també al voltant de la Diada i aprofitant la seva publicació oficial per Internet, dedicarem el nostre Youtube de la setmana al tema del Grup Obeses “Ens en sortirem”, que podrem veure i escoltar en la versió en directe del dia 10 d’agost a Palamós, en el seu concert al Festival AMB SO DE COBLA i amb la Cobla Berga Jove i el Cor d’Obeses.

És clar que no faltaran les seccions:

  • A la CRÒNICA CASTELLERA, en Carles Esteve ens destaca en titular que “Els Torraires coronen el castell de 7” marcant la fita dels de Montblanc com a novetat destacada del seu Baròmetre Casteller.
  • A les DITES I REFRANYS en Víctor Pàmies ens en porta una que molts polítics i oradors haurien de tenir com a frase de capçalera: “La boca el perd”.
  • També tindrem una altra VA DE JOC, en què els amics de la Companyia l’Anònima de Jocs ens en recordaran un de provinent de les comarques vallesanes que solament precisa d’un porró i d’una bona beguda per jugar-hi: “Els titius”.
  • La secció musical serà aquesta setmana CLÀSSICS DE COBLA, la del nostre director Jesús Ventura, que ens parlarà del mestre Conrad Saló i d’una de les seves sardanes més popularitzades: “L’aplec de tardor”.
  • I, de la ma de l’Antoni Serés, tindrem també un FONS AMADES aparentment sardanista però que en realitat no té quasi res a veure. No us deixeu enganyar pel títol: “La sardana. Revista de joventuts”.

I encara tindrem temps de parlar-vos d’un parell de notícies relacionades amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona: un nou CD dedicat a la Festa Major de l’Ametlla de Merola; i el concert que faran dins les Festes de la Mercè amb en Pascal Comelade, una retrobada amb gust de comiat.

I també de diverses activitats relacionades amb la formació i la cultura popular: el Curset de Sardanes per adults que durant el darrer trimestre de l’any s’impartirà a la Casa de la Sardana de Barcelona; els Tallers del C.A.T. al Tradicionàrius de Gràcia; o l’AULA DE MÚSIQUES DE LA TERRA a Tortosa.

I per acabar el programa, una “Dansa bretona” amb el grup CLAU DE LLUNA.

I ja estarà…

Però per aquesta setmana, que la propera hi tornem!