Programa 530 – 01/05/2020 – Edició 2319

Programa 530 – 01/05/2020 – Edició 2319

Tible – Fons del Museu de la Música de Barcelona

El tible com a gran protagonista

El músic sabadellenc Josep Valldaura  ha editat un acurat i exhaustiu treball en tres volums dedicat a les Sardanes de lluïment de tible que recull i documenta l’existència de més de 500 composicions sardanístiques escrites des dels inicis de la cobla moderna, a mitjans del segle XIX, fins a l’actualitat en què el seu instrument destaca bé com a solista únic o bé compartint aquesta tasca amb el seu company de corda o amb altres instruments de la cobla.

La publicació recull, a més d’una breu introducció històrica, el llistat de les sardanes per ordre alfabètic dels seus autors i dels títols i la data d’estrena, així com una categorització del seu nivell de dificultat i la transcripció informatitzada dels papers solistes. Una iniciativa excepcional que esdevé una eina pedagògica imprescindible per a l’estudi del tible i que l’autor ha decidit distribuir gratuïtament a tots els interessats. La nostra més sincera felicitació.

Precisament el primer tema musical del programa serà la sardana “Sant Pere de Roda”, del mestre Francesc Basil, una composició amb una característica melodia de tible que escoltarem en versió del mateix Josep Valldaura amb la cobla Sabadell. I al final d’aquest davantal podeu veure’ls i escoltar-los de nou amb una obra del mestre Max Havart nascuda com a obra pedagògica per a piano i tible i adaptada posteriorment amb acompanyament de cobla: “Tema i variacions”.

Musicalment també tindrem el Youtube de la setmana, que en aquesta ocasió protagonitzen des del confinament el grup FALSTERBO amb la cançó “Si em quedés mai cec” (If my eyes were blind), una adaptació de l’Isidor Marí del tema original de David Olney que han dedicat als sanitaris i a tota la gent que està lluitant a primera línia contra aquest Covid-19.

També tindrem les SECCIONS:

Pel que fa a La Sardana de l’Any 2019 coneixerem els resultats de la segona semifinal, comentarem els nous canvis que el Covid-19 ha provocat en el concurs i escoltarem les quatre sardanes de la tercera semi-final:

  1. Del Penedès al món!              Eduard Sendra           Cobla Principal del Llobregat
  2. El Castell de Gurb                  Carles Santiago          Cobla Principal del Llobregat
  3. Reconeixement                      Carles Llopart            Cobla Jovenívola de Sabadell
  4. La joia d’una mare                 Marcel Artiaga           Cobla Principal del Llobregat

I per acabar, i en homenatge a tots els aplecs, concursos i actes en general que s’haurien d’haver celebrat aquest cap de setmana, escoltarem la sardana d’en Jordi Molina “Espurnes perpètues”.

I la setmana que ve, si depèn de nosaltres, hi tornarem. No en tingueu cap dubte.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

I com a colofó, avui us convidem a veure aquest vídeo de Josep Layola, enregistrat al 23 d’octubre de 2010 a l’Ateneu de Vilassar de Mar, en el Concert Homenatge a Max Havart. En Josep Valldaura i la cobla Sabadell interpreten l’obra Tema i variacions per a tible solista i cobla del compositor homenatjat.