Programa 619 – 14/01/2022 – Edició 2408

 

Programa 619 – 14/01/2022 – Edició 2408

A partir del 14 de gener torna el Festival TRADICIONÀRIUS

El festival de música d’arrel arriba a la seva 35 ena edició amb una programació nodrida de propostes novedoses i de qualitat.

El Fes ta festa és com la vida, moments alegres i moments tristos. Avui el nostre programa vol recordar el músic Jordi Sabatés que el passat dimarts 11 de gener ens deixava. Nascut a Barcelona l’any 1948 va ser una figura molt rellevant del jazz i la cançó d’autor. Va formar part del grup Om amb Toti Soler, va enregistrar l’àlbum Diòptria amb Pau Riba, va liderar Jarka, va treballar amb Tete Montoliu i amb en Santi Arisa, Maria del Mar Bonet, Quico Pi de la Serra entre molts altres. Ens queda el seu llegat, la seva música. Amb el seu record hem començat el Fes ta Festa.

Un Fes ta Festa que posa l’accent en la 35ena edició del Tradicionàrius. Després de la cercavila de la plaça de la Vila al CAT, amb Kabum i el Col·lectiu Guirigrall, el Tradicionàrius ha tingut, aquest divendres 14 de gener, una doble obertura amb sons ballables. El duo gallec format per Sabela Caamaño (acordió cromàtic) i Antía Ameixeiras (violí i veu) han presentat el seu primer disc, Aire! (Segell Microscopi, 2021), mentre que el trio català La Gravetat de Coulomb –integrat pel flabiolaire Pau Benítez, el clarinetista Manu Sabaté i l’acordionista Blai Casals– han presentat el seu primer treball, E pur si balla (Seed Music, 2021).

I l’actualitat ens porta dues novetats editorials. La primera, L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984) que es presentarà el proper dilluns 17 de gener a les 19:00 hores a la Llibreria Ona de Barcelona (Pau Claris, 94). Un treball de Neus Moran publicat per l’editorial L’Avenç i que ha comptat amb l’impuls i la col·laboració de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

I una segona novetat, Cançons de Nadal de Joan Tomàs i Parés, un cançoner que aplega la majoria de cançons de temàtica nadalenca que va compondre el mestre Joan Tomàs, juntament amb harmonitzacions de diverses nadales tradicionals que ell mateix, com a folklorista, havia recollit. L’edició i la direcció d’aquest projecte ha anat a càrrec de Liliana Tomàs i Roch, comissària de l’Any Joan Tomàs i col·laboradora del Fes ta Festa. El llibre ha estat publicat pel Departament de Cultura de la Generalitat a través de Ficta Edicions i es presentarà el proper dissabte 29 de gener de 2022, a les 18.00 h, al Petit Palau de la Música.

I per si fos poc encara ens farem ressò de l’inici de la Temporada de Tres Tombs que es va presentar a Igualada el passat dijous 13 de gener.

Tot ben relligat pels temes musicals que avui flairen a Tradicionàrius:

  • ROSA D’ESPART per ballar un mica, un tema interpretat per La gravetat de Coulomb del darrer treball E pur Si balla.
  • Com que no hem trobat cap enregistrament de Rebequet hem programat ELS CIGALONS DE CANALDA una versió de Pont d’Arcalís del CD Balls i Cançons del Pirineu del 1997. Amb l’Artur Blasco al capdavant.
  • El YOUTUBE de la setmana ens porta un tema que du per nom FLORENCIO interpretat per Caamaño & Ameixeiras El duo gallec format per Sabela Caamaño (acordió cromàtic) i Antía Ameixeiras (violí i veu) un tema del seu primer disc, Aire!

I per acabar els temes musicals la sardana Els tres tombs de Rubí d’ Emili Juanals i Roqué interpretada per la Cobla Jovenívola de Sabadell, que es troba dins el CD 75è aniversari del Foment de la Sardana de Rubí . Sardanes dedicades a Rubí Volum 5

I finalment els continguts dels nostres col·laboradors:

I fins aquí. La setmana vinent ho tornarem a fer.