Programa 271 – 19/06/2015 – Edició 2060

Programa 271 – 19/06/2015 – Edició 2060

Josep Bargalló i Badia
recollint el Tro de Reus (1999)

UN RECORD PER A JOSEP BARGALLÓ
I LA NIT DE SANT JOAN
AL “FES TA FESTA”

Aquesta setmana ens ha deixat, a l’edat de 83 anys, un treballador incansable en pro de la nostra cultura popular: el folklorista reusenc Josep Bargalló i Badia, una de les màximes autoritats en dansa i tradició a les comarques meridionals del Principat. Des del FES TA FESTA volem fer palès el nostre absolut reconeixement a una tasca de més de 50 anys dedicats a la recerca i a la preservació de la nostra cultura i, en definitiva, de la nostra identitat. Si en voleu conèixer més, de la seva trajectòria, podeu consultar el seu web www.jbargallob.net, i us recomanem especialment l’article de Salvador Palomar al seu blog La Teiera – Apunts de cultura i lliurepensament, que amb el títol Un folklorista de la vella escola ens explica algunes vivències personals que ens ajudaran a conèixer millor la dimensió del personatge. Descansa en pau, amic Josep.

Però, malgrat la notícia luctuosa, el programa d’aquesta setmana és just el d’abans de la nit màgica de Sant Joan, la de les fogueres, la de la coca, la dels petards i els coets, la del solstici d’estiu, la de la Flama del Canigó. I com cada any, al programa se’n farà molt ressò, dins els continguts.

D’entrada, LA COLUMNA estarà ocupada pel “Missatge de la Flama del Canigó 2015”, que aquest any ha estat confeccionat pel membre de Tradicions i Costums i antic escolta Nemesi Solà. Recordeu que també podeu revisar al nostre web els missatges dels darrers anys: 2012, 2013 i 2014.

A l’ENTREVISTA, l’Amadeu Carbó ens parla del llibre commemoratiu del 30è aniversari de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, i ho fa amb un dels seus autors, l’Albert Abellan. I a la CRÒNICA CASTELLERA, en Carles Esteve ens dirà com va anar l’actuació de l’Expo de Milà del passat cap de setmana. El titular ja ens ho avança: “La millor diada en terres estrangeres”.

I la resta de les SECCIONS:

  • A les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, recordarem una altra d’aquelles frases sàvies que resulten quasi irrefutables: “Carrers molls, calaixos eixuts”. Els comerciants saben bé que el bon temps i les vendes acostumen a anar casats.
  • També tindrem un altre dels SONS DE LA TRADICIÓ d’en Ramon Vilar. Aquesta vegada és la cantarella d’un joc d’infantesa que va ser enregistrada a Artés, a la comarca del Bages: “El pont de l’Oriol”.
  • Recuperarem un EXPEDIENT C de l’Amadeu Carbó que va fer l’any passat per aquestes dates i que va titular “Falles, rentines, halhes…”. La Nit de Sant Joan i les seves tradicions com a protagonistes.
  • I acabarem amb un dels primers espais de ELS TEMES D’EN XINO, el que va dedicar a un tema musical que ha sonat, indefectiblement, en el programa previ a la Festa de Sant Joan, durant els nostres 25 anys d’història; “Per Sant Joan”, de Joan Manuel Serrat. Què voleu que us digui, ens agrada…

I també dos temes musicals amb la paraula “flama” en el seu nom: “La flama”, del grup valencià OBRINT PAS; i la sardana “La flama de la sardana”, del mestre Tomàs Gil i Membrado per la Cobla de Cambra de Catalunya.

I si aquesta setmana parlem de Sant Joan, doncs la que ve de Sant Pere. O del que convingui. La cultura popular no ens l’acabarem…