Programa 118 – 13/07/2012
(Edició 1907)

Programa 118 – 13/07/2012
(Edició 1907)

CONTRA LA CALOR, FES TA FESTA

Perquè, encara que sigui un dels tòpics més grans de la ràdio estiuenca, us hem preparat un programa d’allò més refrescant.

Veureu que té tots els ingredients: un vídeo que ens parla de castells i de pujar ben amunt, allà on hi ha més corrent d’aire, ja que el Youtube d’aquesta setmana ens recorda el clip de la pel·lícula “Enxaneta 3D”, amb la cançó principal de Borja Penalba i amb la veu de l’Elena Gadel. Imatges espectaculars.

També us parlarem d’una infinitat de propostes per passar el vostre temps lliure (i la calor) relacionades amb la cultura popular: Festivals com la 30a. edició del Festival Internacional de Música i Dansa de Cantonigròs (que enguany se celebra a Vic del 19 al 22 de juliol); cursos com el JotaCampus2012, l’Escola d’Estiu de la Casa de la Jota Catalana que se celebrarà del 23 al 28 de juliol al Poble Nou del Delta, a la comarca del Montsià, amb la recomanació de Quico El Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries i l’organització de Túbal Cultura + Espectacles; actuacions d’esbarts, trobades geganteres, aplecs de sardanes, i un llarg etcètera.

Pel que fa a les seccions, anem d’estrena. La Marta Ibàñez, professora de llengua catalana i estudiosa de la cultura popular i tradicional ens presenta una nova secció: CANTS IMPROVISATS, i en diferents capítols ens anirà introduint en el món de les gloses, de les corrandes i de moltes coses més. En aquesta primera entrega, però, cal partir de cero i es pregunta: “Cant improvisat? I això què és?”.

A més de l’estrena, més seccions:

  • La CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve, amb la relació i el comentari dels darrers castells assolits per les colles castelleres d’arreu del país, Aquesta setmana la crònica es titula “Fites per a la història”. Suggerent, no us sembla?
  • ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC, una nova troballa del nostre especialista en objectes curiosos, en Gustau Molas, que continua regirant els calaixos i les estanteries del Museu Etnològic de Barcelona. En aquesta ocasió ha trobat un “Garrot flabiol”.
  • I la reposició d’un conte del gran Pere Calders, escriptor del qaue enguany es commemora el centenari del naixement, dins la secció CONTES I MENTIDES, de l’Albert Estengre. El que he triat per avui porta per títol “L’arbre domèstic”.

I si tenir un arbre al mig del menjador no us sembla refrescant, amb la bona música que hem triat, si més no, us relaxareu d’allò més: la sardana “Ripoll, Ciutat Pubilla”, de la Montserrat Pujolar, per la cobla Els Montgrins; i el divertiment “Trio d’oisseaux”, un peça del compositor francès Jules Pillevestre, instrumentada per a cobla per Jordi León, i enregistrada sota la seva direcció en el CD del 25è aniversari de la cobla Mediterrània, amb tres flabiols solistes de categoria contrastada: Bernat Castillejo, Isabel Gregori i David Puertas.

Feu-nos cas. Contra la calor, FES TA FESTA. És un bon remei. En podeu estar segurs. I si no us ho creieu, proveu-ho.

—————————————————————————————–

A dalt el vídeo i aquí a baix la lletra del nostre You tube de la setmana: “Enxaneta”.

Abraçada al cos de l’arbre miro al cel.
El soroll es fa silenci a dintre meu.
Per les mans flueix la saba que em nodreix
d’una antiga història que ha vençut el temps.
Una colla, un sentiment, camina amb mi.
Un sol cor des de la crossa fins al cim.
Bategant, m’empeny amb força com el vent
I enlairant-me fins els núvols, toco el cel.

Raise your hand,            
Seize the world          
Look around
Can you feel the bliss…?
Raise your hand,                  
Touch the sky
Raise your hand,                  
We’ll be here with you    

Som la festa, som un poble en moviment,
Aixequem castells dels somnis de la gent.
De la pinya, ferma i forta, neix el tronc,
i enfilada a dalt de l’arbre, no tinc por…

Raise your hand,            
Seize the world          
Look around
Can you feel the bliss…?
Raise your hand,                  
Touch the sky
Raise your hand,                  
We’ll be here with you