Programa 161 – 10/05/2013
(Edició 1950)

Programa 161 – 10/05/2013
(Edició 1950)

SARDANES I JOTES AL “FES TA FESTA”

Com també les podreu veure juntes a la final d’enguany del Concurs “La sardana de l’any”, que tindrà lloc al Teatre de Tarragona, aquest dissabte dia 11 de maig, a la tarda. A banda de les sardanes finalistes i dels premis, a la segona part s’hi podrà veure un tast de “La jota+bella”, l’espectacle que han endegat l’Esbart Reus Dansa, la cobla Reus Jove i el grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. El nostre director, que musicalment també ho és de l’espectacle en qüestió, en parla avui a LA COLUMNA que ha dedicat als “Quicos”.

A l’AGENDA, a banda de la ja esmentada gala de “La sardana de l’any 2012”, us recordem la gran festa dels geganters que tindrà lloc durant tot aquest cap de setmana a Calella, a la comarca del Maresme, vila que acollirà el títol de Calella Ciutat Gegantera 2013. I els aplecs, i els concerts…

A les NOTÍCIES ESCOLLIDES us parlem de les Festes de Sant Anastasi que se celebren a Lleida també aquest cap de setmana; podeu consultar el programa (amb més de 120 actes) en aquest link. De la primera de les tres Jornades sobre gestió de cultura popular amb què la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals ofereix als tècnics municipals de cultura instruments per a una millor gestió i organització de la cultura popular i festiva. La primera d’aquestes jornades tindrà lloc a Cervera el proper dia 13 de juny, i les altres dues en dates a determinar a Granollers i Vilafranca del Penedès; podeu consultar els perfils dels ponents i els continguts al link del nom. I també us parlarem de Cultura Viva 2013, el calendari de la recerca etnològica a Catalunya un programa que per aquest 2013 preveu activitats en onze poblacions de vuit comarques diferents. Podeu consultar també el programa en el link.

Pel que fa a les seccions, les habituals que toquen:

  • La CRÒNICA CASTELLERA, amb en Carles Esteve que, destaca el gran principi de temporada que estan realitzant els “Castellers de Barcelona, els primers fins ara” si fem cas de les construccions assolides en aquests primer mes d’activitat castellera.
  • ELS TEMES D’EN XINO, amb en Josep M. Francino, que en uns moments de confusió ens convida a refermar el nostre berclonisme futbolístic amb una versió de “L’himne del Barça” d’allò més nostrada: la que van enregistrar el grup Els Laietans amb les seves gralles.
  • També tindrem la reposició d’un espai de ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC: en Gustau Molas ens parlarà de les “Pellofes” i, escolteu amb atenció perquè en algunes ocasions és ben veritat allò que diu que el nom no fa la cosa.
  • I acabarem amb ELS MINUTS DE L’AGUILÀ, les reflexions en veu alta del nostre benvolgut Llorenç Aguilà que des de Tàrrega ens parlarà de la “Data assenyalada”.

I a la part musical, a més de ELS TEMES D’EN XINO, dues sardanes històriques: era l’any 1972, a Barcelona, quan era escollida la primera de les sardanes de l’any: “Lloret, ciutat pubilla” i el primer Premi de la Crítica del mateix concurs: “Barcelona, la muntanya”, de Josep M. Ruera. I també sentirem la història de “El Carrilet de la Cava”, amb el grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.

I quasi que res més. Que si no la setmana que ve no sabrem de què parlar. Encara que si ens coneixeu ja sabeu que la corda no se’ns acabarà pas. Salut!