Programa 179 – 13/09/2013
(Edició 1968)

Programa 179 – 13/09/2013
(Edició 1968)

FESTA GROSSA AL “FES TA FESTA”

Perquè estem contents, feliços, exultants… Aquesta Via Catalana ha estat un èxit espatarrant de participació, d’organització, de civisme i d’alegria. La imatge que hem donat al món és meravellosa. Només la majoria de polítics espanyols actuen com a autistes, aliens a la realitat. Però la realitat és la que és. I això no hi ha qui ho aturi.

Com el FES TA FESTA, que és una realitat cada setmana que passa. I aquí teniu una altra hora de ràdio dedicada a la cultura popular i tradicional. Tot i que avui comencem amb un grup d’ska! El que protagonitza el VIDEO RECOMANAT de la setmana, un tema titulat TORNAREM, amb el grup XEIC!, que escoltarem només començar el programa i que podreu veure en el Youtube corresponent en un clip ple de col·laboracions i participacions. No us el perdeu. Val molt la pena.

A les seccions, tindrem pluralitat, com sempre:

  • La CRÒNICA CASTELLERA, amb en Carles Esteve, ens porta les actuacions i els castells més importants realitzats el passat cap de setmana i al voltant de la festa de l’Onze de setembre. I en aquest cas ens destaca especialment el “Pilar de vuit de la Vella per la Diada”.
  • En Francesc Sànchez Carcassés ens donarà a conèixer un altre dels seus CANTS DE TAVERNA. En aquesta ocasió ens convida a escoltar una havanera de nova factura a càrrec del Grup ELS CREMATS, la titulada “La taverna del vell mercant”.
  • També reposarem un altre episodi de LES CASES DE LA FESTA, amb guió de l’Albert Rumbo i amb la veu de l’Elena Mayor. Concretament ens conviden a viatjar fins a la capital del Baix Camp per conèixer un espai amb un nom llarg però d’allò més explícit: “Ara toca festa. Viu, sent i entén la Festa Major de Reus”.
  • I acabarem amb un altre dels SECRETS DE L’ETNOLÒGIC que coneix tant bé el nostre benvolgut Gustau Molas. Des del Museu Etnològic de Barcelona avui ens presenta un secret d’aquells que sonen: un “Rossinyol”.

A l’AGENDA i a les NOTÍCIES ESCOLLIDES ens plouen els temes a esmentar. Per aquest cap de setmana, la XXX TROBADA DE CANTAIRES D’HAVANERES que tindrà lloc a Manresa; i el IV APLEC PER LA INDEPENDÈNCIA que tindrà lloc a Arenys de Munt dins els actes de la seva Capitalitat de la Sardana 2013. També us parlem de com va anar la presentació de l’ÀLIGA DE CARDONA el passat cap de setmana; o de l’Exposició “MEQUINENSA, FOTOGRAFIES DE JESÚS MONCADA” que es va inaugurar el passat 7 de setembre en aquesta vila de la Franja d’Aragó, a la comarca del Baix Cinca.

I musicalment, escoltarem també tres sardanes amb el nom de Catalunya per bandera: “La veu de Catalunya”, de Josep M. Ruera; “Catalunya avant”, d’Enric Casals; i per acabar el programa “Catalunya”, d’Enric Morera.

Però aquí no acaba res de res. Tot comença o continua. Aquest Onze de Setembre el poble ha tornat a parlar. La pena és que hagin de ser els polítics els que realitzin allò que els han encomanat. Però no tindran cap altre sortida. No poden obviar l’evidència. I els farem treballar. No en tingueu cap dubte.
———————————————————-
I aquí teniu la lletra de la cançó del VIDEO RECOMANAT.

TORNAREM

Tornarem a cantar victòria,
tornarem a ser el que vam ser.
La partida ha començat,
la llengua en combat

Et parlo en la llengua que segur has oblidat.
T’escric amb paraules que segur no entendràs.
Tants anys perseguits, han quedat en l’oblit,
les cendres del que va ser un gran país.

Potser no recordis el que va arribar a ser
la terra d’on véns, on et creixen les arrels.
Somio en portar-te, de nou cap aquí,
encendre l’espurna d’este nou camí.

Tornarem a cantar victòria,
tornarem a ser el que vam ser.
La partida ha començat,
la llengua en combat

Tornarem a escriure la història,
tornarem a ser els més valents.
L’aventura ha començat,
la llengua en combat.

Em miro els balcons del que ara són grans ciutats
i pengen banderes plenes de colors estranys.
Cultura en silenci, silenci imposat,
la història d’un poble que ha estat oblidat.

I el text parlat dins la canço per en Màrius Serra:
“Necessitem més immersió lingüística per tenir un futur capicua, amb el cap i amb el cor, perquè si llegim del dret i del revés el nom de la nostra llengua en traurem l’entrellat Català a l’atac!”