Programa 218 – 13/06/2014
(Edició 2007)

Programa 218 – 13/06/2014
(Edició 2007)

UN “FES TA FESTA” DEDICAT A TOMÀS GIL I MEMBRADO

Perquè la notícia de la seva mort ens va agafar de sobte, enregistrant el programa de la setmana passada i perquè creiem que s’ho mereixia amb escreix, ens ve molt de gust dedicar aquest FES TA FESTA al compositor Tomàs Gil i Membrado que ens deixava el passat dia 4 de juny a l’edat de 99 anys.

Així aquesta setmana LA COLUMNA del nostre director Jesús Ventura, que ha titulat “Ser un bon català”, està dedicada a la seva figura. I a la secció CLÀSSICS DE COBLA us parlem de glosses musicals i escoltarem la “Glossa de l’Hereu Riera”, la primera d’una vintena que va escriure allà als anys 90 el mestre d’Horta de Sant Joan.

A més, en Carles Esteve, a la seva CRÒNICA CASTELLERA titulada “Estrenes de 9 i castells internacionals”, deixa constància de les construccions realitzades el passat aquest cap de setmana a les múltiples actuacions castelleres realitzades a diverses capitals europees en pro del “Dret a decidir”. I també dins aquesta temàtica reivindicativa i com ens té darrerament acostumats, el nostre paremiòleg Víctor Pàmies en una nova sessió de les seves DITES I REFRANYS assevera i argumenta una dita molt explícita: “Els catalans, bons mariners i bons comerciants”.

També tindrem una altra de les HISTÒRIES DE GEGANTS que escriu en Nico Alonso i explica la Berta Miró, En aquesta ocasió coneixerem la dels “Gegants de Sant Boi del Llobregat”. I al final del programa, el nostre estimat Sr. Llorenç, a la seva secció ELS MINUTS DE L’AGUILÀ, ens parlarà d’un objecte que té “Mil i un usos”.

A les NOTÍCIES ESCOLLIDES us parlarem, entre d’altres coses, de la Festa Sardanista que s’ha organitzat pel proper diumenge, dia 22, al Parc d’Atraccions del Tibidabo, amb motíu de la celebració del Dia Universal de la Sardana, dins els actes de la Barcelona Capital de la Sardana 2014; del nou espectacle de COMEDIANTS, amb el projecte del qual han guanyat una de les Beques Jaume Casademont; o d’una nova conferència del Cicle Estació Xerrada Amades 2014, que tindrà lloc el proper dijous, 19 de juny al vespre, al local social de l’Associació Cultural Joan Amades, al carrer d’Avinyó de Barcelona, i que versarà sobre les “Cartes de Walter Anderson a Joan Amades: el reflex d’una col·laboració entre dos folkloristes excepcionals”. L’encarregada de pronunciar-la és la professora del Departament de Filologia Catalana de la URV, na Carme Oriol.

I a la part musical, a més del CLÀSICS DE COBLA i de la versió del Grup Sa Cobla del pas-doble tradicional “La cirereta”, dues sardanes del nostre homenatjat Tomàs Gil i Membrado: “Viatge” i “La flama de la sardana”.

Ja ho veieu. Al FES TA FESTA ni abdiquem ni dimitim. No hi ha qui ens tregui de la trona.