Programa 277 – 31/07/2015 – Edició 2066

Programa 277 – 31/07/2015 – Edició 2066

UNA MIQUETA DE TOT
AL PRIMER “FES TA FESTA” D’AGOST

Perquè tot i que ja es podrà escoltar al nostre web el divendres 31 de juliol, entenem que és aquest un programa del més estiuenc per excel·lència, el mes en què la cultura popular i tradicional arriba a les seves màximes cotes d’activitat. I és per això que en aquesta edició us comentarem coses molt diverses.

Començarem fent-nos ressò de l’atenció que aquesta passada setmana han tingut alguns mitjans de premsa escrita per l’Any Amades, com és el cas del Diari AVUI i, molt especialment, del Diari ARA, que ha confeccionat un memorable QUADERN D’ESTIU dedicat a l’insigne folklorista. Si bé des del FES TA FESTA som sovint crítics amb el tractament que els mitjans generalistes fan de la cultura popular i tradicional, en aquesta ocasió ens en congratulem i felicitem sincerament la iniciativa.

11745380_839633356132047_6057872092068493645_n

Tindrem les seccions habituals de tot l’any, com la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve, que aquesta vegada ens destaca en titular que “El Vendrell i Salt conquereixen la Catedral”, que no vol dir altra cosa que Nens i Marrecs van assolir el passat cap de setmana per primera vegada en la seva història el 5de8. I a les DITES I REFRANYS, en Víctor Pàmies ens en parla d’una que sembla prou explícita en la seva redacció: “Si ets estaca sofriràs, si ets maça feriràs”.

I tindrem les seccions estiuenques, com ara els CANTS DE TAVERNA, d’en Xicu Sànchez Carcassés, que aquesta vegada ens convida a escoltar un clàssic com “La barca xica”, del recordat Josep M. Roglan, amb el Grup Morralla, del qual va ser el capdavanter. I en Josep M. Francino, a la seva secció ELS TEMES D’EN XINO continua amb el seu periple per les versions de La santa espina i ens presenta també un clàssic (o com diu ell, una clàssica): la versió que n’enregistrà la festivalera Salomé.

A les NOTÍCIES ESCOLLIDES us parlarem de dos actes ben distints. El primer passarà aquest dissabte dia 1 d’agost a Rocamora, al Terme municipal d’Argençola, organitzat conjuntament per l’Ajuntament d’aquesta vila i els Amics del Cavall de l’Anoia, i es tracta d’un itinerari per l’antic Camí de Sant Jaume aprofitant la lluna plena i amb concert final a càrrec de Marc Freixas (poeta) i d’Albert Gàmez (veu i piano).

I d’una altra banda, la ballada de sardanes dirigida especialment als turistes i estiuejants estrangers que tindrà lloc el proper dissabte dia 8, a les 8 del vespre, al Passeig Jaume I, de Salou, i que comptarà amb l’actuació de la cobla Reus Jove i la col·laboració de les colles de l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa. Sardanes de totes les mides i variants, ballables, presentacions en quatre idiomes (rus inclòs) i moltes ganes de passar-ho bé. Una cita interessant.

La part musical segueix proposant títols de mar i muntanya: avui us proposem escoltar les sardanes “Verd de pi, blau de mar” de Rafael Ferrer i “Palautordera, cancell del Montseny” de Joan Lluís Moraleda. I un tema d’en Jaume Arnella del CD Eròtica Monàstica que més que un títol té un desig: “El bon temps”.

I acabarem recuperant una edició de ELS MINUTS DE L’AGUILÀ en què el nostre home a les terres de ponent ens explicava que marxava de vacances a París, i que va titular “Le sac parisien”.

I la setmana que ve, moltes més coses. Definitivament, a l’agost no farem vacances. Però ja ho sabíeu, no?