Programa 353 – 30/12/2016 – Edició 2142

Programa 353 – 30/12/2016 – Edició 2142

Els PASTORETS protagonistes
del darrer FES TA FESTA del 2016

Una extensa entrevista amb un dels nostres col·laboradors habituals, l’Antoni Serés, tècnic de cultura de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, ens il·lustrarà sobre el què i el perquè d’aquest fenomen socio-teatral tan i tan arrelat a casa nostra. Parlarem dels Pastorets en general i dels enguany centenaris, els de Josep M. Folch i Torres, sense dubte uns dels més estimats i representats.

Per a més informació sobre aquest centenari i sobre els Pastorets catalans en general podeu adreçar-vos a les següents webs:

Centenari dels Pastorets d’en Folch i Torres: http://www.centenaripft.cat/
Fundació Folch i Torres: http://www.fundaciofolchitorres.org/
Coordinadora de Pastorets de Catalunya: http://www.pastoretsdecatalunya.cat/

Però a banda del tema pastoril, el FES TA FESTA d’aquesta setmana us proposarà un variat i nodrit contingut, tan pel que fa a les SECCIONS com a la MÚSICA. Si parlem de les primeres, com sempre, de tot una mica:

  • Completarem la temporada amb la darrera CRÒNICA CASTELLERA de l’any. Amb el “Resum de la Temporada 2016 (IV)”, en la que ens parlarà de les colles de 7 pisos, en Carles Esteve s’acomiadarà un any més fins als voltants de Sant Jordi, quan es comenci a obrir el teló de la temporada 2017.
  • Recuperarem i recordarem un interessantíssim EXPEDIENT C de l’Amadeu Carbó de fa uns quants anys en el qual ens parlava de “L’home dels nassos”.
  • El Sr. Llorenç Aguilà arribarà a centenari. Tot i que no en sabem de bo de bo l’edat, en el programa d’aquesta setmana el nostre venerable ancià ponentí arriba a la secció número 100 de ELS MINUTS DE L’AGUILÀ que, com es podia esperar, porta el títol de “Centenari”.
  • I ja a cavall entre les seccions i la música, a ELS TEMES D’EN XINO d’en Josep Maria Francino, comptarem amb una versió sensacional de la popular nadala “El noi de la mare” a càrrec de la soprano Victòria dels Àngels, acompanyada al piano per Manuel Garcia Morante.

https://www.youtube.com/watch?v=Zx4Psh0TRxM

I quedant-nos en l’aspecte musical, us convidarem a escoltar també unes quantes “perles”: com ara la versió de la nadala “L’àngel i els pastors” cantada per en Toti Soler i els seus fills en una àlbum farcit de nadales i cançons infantils editat l’any 2004 i anomenat RACONTO; o la “Nadala ingrata” i reivindicativa del grup MESCLAT inclosa en l’àlbum UN ALTRE NADAL DE CANÇONS editat l’any 2015 gràcies a la confluència de diversos cantants i grups; o la sardana de Carles Santiago titulada “Pessebres i sardanes” interpretada per la cobla Ciutat de Girona en un enregistrament de l’any 1992…

I també us felicitarem i us desitjarem el millor per aquest 2017 que truca a la porta, amb la música i la veu de l’Ester Formosa i un poema d’en Jordi Guardans que es titula “L’any nou”. Aquí en teniu la lletra…

Bon any per a tots i fins la setmana que ve.

================================================

L’ANY NOU

Un any nou no és
més que recordar
l’any original
que volem somniar,
un any nou no és
més que un vell que ve
mentre anem mirant
de no fer malbé,
el vestit de mar
que portem a dins,
el xiulet intens
que fan els dofins.

Un any nou si us plau,
per dansar la nit,
amb el cor ben nu,
i el cor desvestit,
un any nou pregant
a les serps i als sants
que volem cantar
un nou cant d’infants.

Un cant de coloms
morts a mitjanit,
els llençols més blancs
per vestir el seu crit.

Un any nou té por
del poder del sol,
l’home acovardit,
la lluna de dol.

Volem construir
ben a poc a poc,
un estel més clar
fet de gel i foc.

Volem estimar
quasi d’amagat,
el planeta nou
que algú ens ha robat.