Programa 366 – 31/03/2017 – Edició 2155

Programa 366 – 31/03/2017 – Edició 2155

LES FESTES DE SANT ROC DE BARCELONA DECLARADES FESTA PATRIMONIAL D’INTERÈS NACIONAL

F. París - ACHB
Festes de Sant Roc (1934)

Com deia la nota de premsa: “És un plaer informar-vos que, en data 21 de març de 2017, el Govern de la Generalitat ha declarat les Festes de Sant Roc de Barcelona a la plaça Nova com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional”.

Amb aquesta bona nova obrim el programa d’aquesta setmana. Una gran notícia que celebrem de tot cor i que celebrarem ben aviat perquè l’Associació de Festes de la Plaça Nova n’està preparant una…

Però no serà aquest l’únic tema d’aquest primer FES TA FESTA del mes d’abril. També us parlarem de dos llibres: “Tornar als remeis de sempre”, del nostre col·laborador Fra Valentí Serra de Manresa (que com veieu no para de publicar) i “Els balls de l’ós” de l’Eloi Ysas, aquest darrer amb doble il·lustració musical de ben diferent estil: algunes de les melodies tradicionals d’aquest ball interpretades pel flabiol d’en Maties Mazarico i per les joguines musicals d’en Pascal Comelade.

I parlarem de Premis: com ara el Premi Masquefa-Montgrins que celebrarà el seu concert final aquest diumenge dia 2 a la tarda; o la Convocatòria d’una nova edició del Premi ROSA D’OR d’Anglès, després de mig segle d’ençà la seva primera edició l’any 1967.

Escoltarem la setena semifinal del concurs “La Sardana de l’any”, que ens assegura la presència a la final d’una de les dues sardanes de Xavier Piñol que hi competeixen. Precisament us comentem també el nou projecte d’aquest inquiet compositor i tiblaire “Mirant al meu voltant. Tible i sardanes” de qui trobareu tota la informació en aquest PDF i amb qui podeu col·laborar en aquests link a Verkami.

I les seccions

  • D’entrada comencem amb un dels SONS DE LA TRADICIÓ d’en Ramon Vilar que ens porta una nadala titulada “Gitanes d’Egipte”, en un programa on també parlarem de l’anunci de l’obertura del Museu del Pessebre de Catalunya a Montblanc, aquest proper Nadal.
  • En Víctor Pàmies ens comentarà una altra de les seves DITES I REFRANYS, concretament aquella que diu que “Gat amb guants no atrapa rates”. I, parlant de gats, també sentirem una versió memorable dels GROULLERS de la cançó tradicional “La gata i el belitre”.
  • Tindrem també un CLÀSSICS DE COBLA, que aquesta vegada el nostre director, en Jesús Ventura, ha dedicat a una entranyable sardana del mestre Josep M. Tarridas: “Melangia”.
  • I des de les terres de Ponent, gaudirem d’un comentari d’allò més poètic de l’amic Llorenç Aguilar. Aquest final de mes ELS MINUTS DE L’AGUILÀ porten el títol de “Floral i poètica primavera

I precisament acabarem amb la sardana per a dues cobles del mestre Joaquim Serra titulada “Primaveral”, interpretada per la cobla de Cambra de Catalunya.

Tot rodó. I fins la setmana que ve, que hi tornarem…