La intervenció del passat dia 20 de diversos organismes del govern de la Generalitat de Catalunya per part de l’estat espanyol, mitjançant l’actuació pseudo-judicial de la guàrdia civil, ha provocat la reacció en massa de la pràctica totalitat dels col·lectius de cultura popular i tradicional del país. L’Associació Cultural FES TA FESTA ens manifesten també en favor de la democràcia, de la llibertat d’expressió i del dret a decidir. Catalunya haurà de ser i serà el que vulguin els catalans. Visca Catalunya lliure!
Programa 391 – 22/09/2017 – Edició 2180
La cultura popular amb la democràcia
I esperant la justícia de veritat, el FES TA FESTA no s’atura; ja els agradaria ja… però no poden!
I és per això que hem preparat un programa dels habituals, amb moltes notícies, moltes seccions i molta música. Precisament en aquest darrer aspecte us convidarem a escoltar temes que algú podria considerar antics però que, malauradament, més enllà d’alguna expressió a la qual potser li pesen els anys, continuen essent d’una vergonyosa i lamentable actualitat: escolteu amb atenció a en Ramon Calduch i la seva meravellosa versió de “La puntaire”; o, en un altre estil, la versió de “La sardana de la pàtria” de la Coral Polifònica de Puig-reig, amb música d’Enric Morera i text de Joan Llongueres. Res de violència, però… tota la contundència.
També escoltarem una cançó popular com “La clavellinera”, en versió d’en Ramon Manén i la cobla La Flama de Farners (com ens agrada regalar clavells!); o el tema titulat “Cançons de llibertat”, una adaptació d’en Natxo Tarrés d’un tema de Bob Marley titulat “Redemption songs”, amb les veus del mateix Natxo, la Judit Netherman, l’Alba Marbà i un llarg etcètera de col·laboracions.
I també trobarem música en alguna de les les SECCIONS:
- Concretament, a la que prepara el nostre director Jesús Ventura, els CLÀSSICS DE COBLA, recuperarem una sardana molt emblemàtica com és “Sant Martí del Canigó“, d’un dels catalans més universals, Pau Casals, brau defensor de la llibertat del nostre país.
- Però també tindrem la setmanal CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve que aquesta vegada ens destaca que el passat cap de setmana “La Jove va coronar el 3de10 i els verds el 4de9 net”.
- En Víctor Pàmies, a les seves DITES I REFRANYS convida a reflexionar sobre aquella asseveració que diu que “El temps perdut mai més torna”.
- A la secció VA DE JOC, els companys de la Companyia L’ANÒNIMA DE JOCS ens conviden a passar el temps (potser per no perdre’l) tot jugant a “Naips”.
- I recuperarem un altre dels SECRETS DE L’ETNOLÒGIC d’en Gustau Molas, el que ens explicarà tot allò que cal saber sobre un “Reclam de tords”.
I pel que fa a les NOTÍCIES, amb el poc temps que ens ha deixat l’actualitat nacional, encara tindrem temps de parlar-vos de la pròrroga de presentació de propostes del Congrés SOM CULTURA POPULAR que tindrà lloc el proper mes de gener a Barcelona; de l’obertura d’inscripcions per a participar a l’Aplec Internacional de Whashington del 2018 que organitza ADIFOLK (l’Associació per a la Difusió del Folklore); o del llibre SEGUICI POPULAR, amb text de Xavier Cordomí i il·lustracions de Juanolo que, per qüestions de seguretat, no es va poder presentar el passat dia 20 a la Casa dels Entremesos barceloni.
I encara més coses… No us les perdeu!