Programa 413 – 09/02/2018 – Edició 2202

Programa 413 – 09/02/2018 – Edició 2202

El Premi Ciutat de Barcelona 2017 per
l’Associació de Festes de la Plaça Nova

És aquesta una de les notícies importants d’aquesta setmana. El Premi Ciutat de Barcelona 2017 de Cultura Popular i Tradicional ha estat atorgat per unanimitat del jurat a l’Associació de Festes de la Plaça Nova pel conjunt del projecte “4 ¼ – 425 anys de les Festes de Sant Roc a Barcelona”, per la qualitat i l’originalitat de les cinc exposicions realitzades, pels treballs de recerca i documentació duts a terme i pel que representa per la recuperació i salvaguarda de la memòria col·lectiva d’un barri perdut. L’acte de lliurament d’aquest i de la resta de Premis Ciutat de Barcelona 2017 tindrà lloc el proper dijous, dia 15, a les sis de la tarda, al Saló de Cent, de l’Ajuntament de Barcelona.

Us parlarem també de la Cloenda del Bicentenari de Pep Ventura, que es concretà en un acte celebrat el passat dissabte dia 3, al Teatre dels Caputxins, de Figueres, en que es presentà l’exposició virtual exposardanes.cat, el llibre de la musicòloga Anna Costal titulat “Això no és una biografia de Pep Ventura” i el CD de la Fonoteca de la Generalitat “PEP VENTURA – La música romàntica a Figueres” enregistrat per la Cobla-orquestra de Cambra de Catalunya. Moltes i lluïdes novetats per un no menys lluït acte de cloenda d’un bicentenari que gràcies a les entitats culturals figuerenques (amb el Foment de la Sardana Pep Ventura al front) i als suports de les institucions locals i nacionals ha esdevingut un gran èxit.

Precisament, el primer tema musical del programa serà el “Vals per los dies de Nadal”, una de les obres incloses en aquest CD en el que la Cobla de Cambra de Catalunya ha incorporat violins, trompes, clarinets o una flauta, depenent de les instrumentacions de Pep Ventura.

I a la secció de CLÀSSICS DE COBLA d’aquesta setmana, el nostre director, en Jesús Ventura, ens presenta una peculiar versió de la popular sardana de Pep Ventura “El cant dels ocells”, enregistrada a partir de la més antiga de les nombroses còpies trobades d’aquesta obra i, en aquest cas, amb el títol de “Lo cant dels ausellets“.

Tindrem més seccions, és clar:

I en el Youtube de la setmana tindrem un tema extraordinari fruit de la ploma d’en Roger Mas i del binomi interpretatiu del mateix Roger Mas i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, el titulat “El dolor de la bellesa”.

I coneixerem la dissetena semifinalista del concurs La Sardana de l’Any 2017, la titulada “Vinyes de ma terra”, de l’Amadeu Escoda. I acabarem el programa recordant al mestre Rossend Palmada en el 125è aniversari del seu naixement tot escoltant la sardana que va dedicar a la seva “Mare”.

I parlarem de la Fira Mediterrània de Manresa; i de l’espectacle “Eulàlia” a la Catedral de Barcelona; i del Festival de Cantonigròs; i de l’Aplec de Navarcles; i de la Festa del Soci de l’Agrupació Sardanista L’Ideal d’en Clavé de Les Roquetes… I és que no ens cansem mai de parlar de cultura popular i tradicional.

I que volem que els presos polítics i els exiliats tornin a casa. Això tampoc ens cansarem mai de dir-ho…