Programa 070 – 19/08/2011

Programa 070 – 19/08/2011

TOTS “CONVIDATS” AL “FES TA FESTA”

“Convidats” és el títol del nou treball discogràfic de la cobla La Flama de Farners, que sota la direcció de Jordi Molina, recull cinc obres lliures per a cobla i altres instruments solistes. Els autors convidats: Marcel Casellas, Marc Egea, Pere-Pau Jiménez, Eduard Iniesta i Paco Viciana. I els instruments solistes la mandola, l’acordió diatònic, la viola de roda i una cobla de tres quartans. Un treball realment interessant i molt recomanable del que en sentireu una petita mostra durant el programa.

Però els programes estiuencs del “Fes ta festa” comencen sempre amb un vídeo recomanat. El d’aquesta setmana és una sardana interpretada per un quintet de flautes. De la mà d’en Bernat Castillejo i els seus alumnes coneixereu una peculiar versió de la sardana “Vells amics”, del mestre Joaquim Serra, en un vídeo que va realitzar el programa Nydia, de Televisió de Catalunya.

També parlem en el programa de l’imminent inici del Ésdansa 2011, el Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses que organitza el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i que tindrà lloc des del proper dimarts dia 23 fins el diumenge 28 d’agost en aquesta vila de la comarca de la Garrotxa. Una munió d’ofertes i estrenes que podreu trobar detallades a la web del Festival. La presentació es farà el dilluns 22, a les 11 h., al CaixaForum Girona, acte en el que actuarà un del grups participants: la Companyia Zacatecas, de Mèxic.

I a banda, les seccions:

  • La CRÓNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve. L’actualitat castellera amb el relat de les millors construccions assolides per les diferents colles el passat cap de setmana, amb especial esment als castells de “Gamma extra a Cal Figarot“, assolits pels Castelers de Vilafranca, just abans del seu viatge a l’Índia.
  • CONTES I MENTIDES, amb l’Albert Estengre, que aquesta setmana s’endinsa una mica en la història sagrada per explicar-nos el martiri de “Sant Bartomeu de Sants”, o si més no, la seva particular versió de la història d’aquest Sant barceloní, patró dels pellers i els carnissers.
  • ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC, amb en Gustau Molas, que ens parla d’un objecte sonor del Museu, un “Pandero”, però que, com sempre, acaba ampliant i il·lustrant la seva secció, i ens parlarà de “panderos” en general. A més, aquesta setmana compta amb la col·laboració de l’instrumentista Melcior Fernández de l’Associació Lleonesa Albentistate, de Barcelona,
  • CLÀSSICS DE COBLA, en el que en Jesús Ventura ens parla del compositor empordanès Antoni Juncà i Soler i ens convida a escoltar una de les seves sardanes més populars; “La vaca cega”.
  • I la reposició de la setmana: un espai DANSES, en el que la Berta Miró ens parlarà d’una de les coreografies més celebrades del gran Salvador Mel·lo: “Vilanesca”.

I pel que fa a la música, a més de la cobla La Flama de Farners i els seus “Convidats”, tenim de tot i força: “Els clowns”, un tema de Nino Rota interpretat per la banda de flabiols Els Francolins; la versió musicada de la Simone Lambregts de “La vaca cega”, amb la veu de Víctor Pi; i, per acabar, de nou la sardana “Vells amics”, de Joaquim Serra, en la seva versió original interpretada per la Cobla de Cambra de Catalunya.

Hi esteu tots convidats.