Programa 113 – 08/06/2012
(Edició 1902)

Programa 113 – 08/06/2012
(Edició 1902)

LA FESTA DE CORPUS AL FES TA FESTA

Traslladada a diumenge o no, la Festa de Corpus té una presència important en el calendari festiu català: La Patum, les Enramades, l’Ou com balla, les Processons…

Una AGENDA farcida d’activitats, tant per aquest cap de setmana com pel següent. I unes NOTÍCIES ESCOLLIDES en les que us parlem, entre d’altres coses, de publicacions digitals i gràfiques: TORNAVEU (de l’Ens de Comunicació Associativa), el PUNT INFORMATIU (de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires), EL MÓN GENGATER (la revista digital que confecciona, promou i edita en Nico Alonso) i CARAMELLA que obre les portes a les subscripcions i a la publicitat via web.

També us parlem de l’espectacle musical per públics de totes les edats que presenten aquests dies en David Puertas i la Laura Borràs: “Eduard Toldrà, canta’m un conte”, un espectacle participatiu per donar a conèixer la vida i l’obra del compositor vilanoví del que enguany se’n commemora el cinquantenari de la seva mort. Al peu d’aquest resum en podeu veure dos videos: el de presentació que corre pel Youtube i el de l’extracte d’una representació amb acompanyament de cobla.

Precisament la part musical del programa està programada en funció d’aquesta i altres efemèrides. Així escoltarem la sardana “Sol ponent”, d’Eduard Toldrà. Però també “Nupcial”, de Ricard Lamote de Grignon (finat el mateix any que Toldrà); i “Madrigal en forma de sardana”, de Xavier Montsalvatge, de qui enguany s’escau el centenari del seu naixement.

I LA COLUMNA d’avui també parla de música, concretament d’una cobla molt especial nascuda ara fa dos anys a Mendoza i que continua treballant de valent: la cobla “LA DONYA”, nascuda en el sí de l’Agrupació Cultural Catalana d’aquesta ciutat argentina sota la direcció de Brian Hall. A la plana de la secció hi trobareu videos.

Tampoc faltarà l’actualitat del món dels castells amb la CRÒNICA CASTELLERA, d’en Carles Esteve, que aquesta setmana ha titulat: “Estrenes de nou“.

Ni les altres seccions, les que toquen aquesta setmana:

  • ELS TEMES D’EN XINO, en la que aquesta setmana en Josep Maria Francino va de Festivals, amb un clàssic de la cançó festivalera catalana: el “Se’n va anar”, de l’inoblidable Lleó Borrell, que popularitzaren en el seu moment la Salomé i en Raimon, però en una particular versió: la de la Cotton Club Big Band.
  • FONS AMADES, amb en Toni Serés, i un altre capítol de la intensa història del més important dels nostres folkloristes. Avui l’espai es titula “Els ex-libris i Joan Amades”.
  • I ELS MINUTS DE L’AGUILÀ, en els que el nostre benvolgut Sr. Llorenç, ens parla d’una anècdota curiosa i, com sempre, alliçonadora i que fa reflexionar. L’espai d’aquesta setmana l’ha titulat “Ironies del destí”.

I és que d’allò que deien dels “Tres jueves hay en el año, que relucen más que el sol…”, els altres dos no ho sé, però el del Corpus, a casa nostra, està que peta!

———————————————————