Programa 134 – 02/11/2012
(Edició 1923)

Programa 134 – 02/11/2012
(Edició 1923)

CASTANYES I MONIATOS AL “FES TA FESTA”

I quan dic castanyes, no em refereixo especialment als “afalacs” que contínuament es dirigeixen els dos locutors que tenim al programa. Ells potser no, però sortosament hi ha qui parla bé de nosaltres i ens aprecia. I en aquest sentit ens fem ressò de l’article aparegut a la revista digital TORNAVEU, escrit per la periodista Cristina Aguilera i titulat explícitament “Fes ta festa, patrimoni radiofònic de la cultura popular“.

Com ens congratulem i saludem als nous oients del programa, els que ho fan des del passat cap de setmana des de l’Emissora RÀDIO LA VALL, l’emissora municipal de Les Preses, a la comarca de La Garrotxa, tots els dissabtes a les 10 h. del matí

Tot i que LA COLUMNA d’aquesta setmana, titulada precisament “Castanyes i moniatos” sí que agafa altres accepcions d’aquestes dues paraules per construir un comentari referent a les bestieses que estem sentint en les darreres setmanes des de la caverna hispana respecte a la independència de Catalunya i al dret a decidir.

Però a banda d’això el programa tindrà com sempre la cultura popular i tradicional com a únic protagonista. Amb la CRÒNICA CASTELLERA, d’en Carles Esteve, o millor dit, les cròniques, ja que la que sentirem en el programa, titulada “2 de 9 malva i estrenes amb fred d’hivern” ens parlarà de les actuacions més importants del darrer cap de setmana d’octubre; i la que podreu llegir en primer lloc al web serà la crònica d’una diada de tots Sants memorable dels Castellets de Vilafranca: “La millor de la història“.

I les altres seccions:

A l’AGENDA, el proper cap de setmana ens duu una proposta unitària i espectacular: la “15a. Fira Mediterrània de Manresa“, que des del 8 fins a l’11 de novembre es desenvoluparà a la capital del Bages, amb més de cent propostes i experiències diferents d’una factoria d’arrel creativa i en ebullició, i les “Professional conference“, les jornades per a professionals que durant els dos primers dies tractaran el tema de “La comunicació en els projectes culturals”, amb la presència de directors i gestors de Festivals d’arreu del món. En aquest link podeu consultar el programa dels quatre dies  de la Fira.

I a les NOTÍCIES ESCOLLIDES us parlem de recerca etnològica, amb les Jornades “#Living Heritage! Viu la recerca en patrimoni cultural“, una sessió de les quals tindrà lloc el proper dia 10 de novembre a la Casa de Cultura de Girona; o de la XI Trobada d’Etnologia Marítima, que s’esdevindrà el dijous 15 de novembre al Museu Marítim de Barcelona, amb la xerrada dels antropòlegs Eulàlia Torra i Eliseu Carbonell.

Igualment parlem de noves tecnologies aplicades al nostre àmbit, com és el cas de la nova aplicació per a mòbils “El món casteller“, que ha promogut la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. I també us anunciem els Premis Ateneus 2012, que convoca la Federació d’Ateneus de Catalunya, entre d’altres coses.

I a la part musical, un parell de temes amb uns quants anys d’història, però entenem que molt adients en el programa d’aquesta setmana: el “Ball del panellet”, del grup PRIMERA NOTA i el “Ball de la castanya”, amb el grup CRESCENDO. I per acabar “Ofrena a València”, la sardana escrita per Joaquim Serra l’any 1948 i que escoltarem en la versió enregistrada per la Cobla de Cambra de Catalunya.

I la setmana que ve, més i més i més i més i…