Programa 334 – 26/08/2016 – Edició 2123

Programa 334 – 26/08/2016 – Edició 2123

El CANEMÀS especial dedicat a la
Mostra “SOM CULTURA POPULAR”
al darrer “FES TA FESTA” d‘agost

Canemás 12 PortadaEl passat dimecres 13 de juliol, a l’Espai 4 del Palau de La Virreina, es presentà el número 12 de la Revista CANEMÀS, publicació trimestral especialitzada que endega i edita l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català. En aquest cas es tracta d’un monogràfic sobre la Mostra “Som Cultura Popular” celebrada el 23 i 24 de gener al recinte de Fabra i Coats del barceloní barri de Sant Andreu, sota els auspicis de l’Institut de Cultura de Barcelona entre moltes altres entitats i col·lectius.

Alguns fragments de les intervencions que es produïren en aquest acte de presentació, juntament amb la crònica del mateix acte de l’Amadeu Carbó conformaran la primera part d’aquest programa, en que escoltareu les veus de Josep Viana (President de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català), Joan Ramon Gordo (coordinador de la publicació CANEMÀS), Pep Fornés (Director del Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona) i Lluís Puig (Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).

També tindrem les habituals seccions:

  • Amb el retorn de la CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve que aquesta setmana ha titulat “La Jove fa les paus amb el 5 de 9 amb folre” tot fent referència a l’actuació de divendres passat en pròpia plaça de la Jove de Tarragona en la qual assolí aquesta construcció que se’ls resistia.
  • També tindrem les DITES I REFRANYS que ens duu en Víctor Pàmies a raó d’una cada setmana i des de fa ja més de dos anys. Aquesta vegada ha escollit aquella que ens diu: “De moliner mudaràs i de lladre no t’escaparàs”.
  • També setmanalment durant aquest estiu en Ramon Vilar ens està portant un dels seus SONS DE LA TRADICIÓ. I en aquesta ocasió ens convida a escoltar una cançó reivindicativa provinent de la comarca del Bages, concretament de la vila de Balsareny: “La jornada de vuit hores”.
  • La Berta Miró i en Nico Alonso ens explicaran una altra de les HISTÒRIES DE GEGANTS que preparen especialment pel programa. Concretament anirem cap a la comarca d’Osona per conèixer la dels “Gegants de Rupit”.
  • I la Marta Ibàñez, a la nostra secció musical de la setmana, ens convidarà a escoltar una altra de les CANÇONS PICANTS, curiosament la que utilitzem com a sintonia de la seva secció: “La modista de Balaguer”, amb una versió històrica del grup EL PONT D’ARCALÍS.

I molta més música:

  • Amb les sardanes turístiques pujarem el cim culminant de la Serra de l’Albera, al terme municipal de Sureda, al bell mig de la frontera franco-espanyola: el “Puigneulós”, des de la visió musical del mestre Eduard Toldrà. I, sense moure’ns de l’Empordà baixarem fins a Palamós, per banyar-nos a “La platja dels Bots”, un racó de la Platja Gran palamosina, a tocar del Moll Vell, acompanyats de la música de l’Alfred Abad.
  • Escoltarem i us convidarem a veure el Youtube del clip del tema “Tocant el cel amb la mà”, que el cardoní grup STROMBERS va presentar l’abril de 2012 com a avançada del seu nou CD. Un tema molt enganxós, dedicat als castellers i que va sorprendre en el seu Facebook per l’espectacular acollida que va tenir a través del canal de vídeos.
  • I encara podrem sentir al grup garrotxí LA CRIATURA VERDA, és a dir la Laura Plasenzia, l’Albert Dondarza “Don”, el Pere Pau Jiménez i al Francesc Tomàs ”Panxito”, amb un tema popular titulat “Sóc un pobre marxant”.

I així arribarem al setembre, s’acabaran les vacances, tornarem a la feina, a la rutina…

I la setmana que ve… un altre FES TA FESTA!